Sárgabarackos mákos pite

Egy réges-régi recept került elő valahonnan a süllyesztőből, ahova egyébként abszolút méltatlanul került. Sárgabarack és túró felhasználásában gondolkodtam, ennek a sütinek mindkettő fontos alkotóeleme, plusz mellettük a mák különösen, elképesztően jól harmonizál. Mi az üzemben sokszor nyolcat, tízet is készítünk belőle, a kávézók vendégei nagyon megkedvelték. Sajnos,a sárgabarack-szezon nem sokára lejár, de már elhatároztuk, hogy akkor megpróbáljuk meggyel, körtével, őszibarackkal…

Bár ezen a képen csak így, magában szerepelnek a piték, egy kis mascarponés tejszínhabbal küldjük a kávézókba. A munkatársaimat megosztotta ez a kérdés – tegyünk rá habot, avagy ne -, kóstolgattuk így is, úgy is, mindenhogyan nagyon finom, de végül a krémes-habos változat győzött.

Hozzávalók a tésztához (egy 29 cm átmérőjű piteformához):

10 dkg vaj

20 dkg liszt

1-2 ek tejföl

3 dkg porcukor

1 tk sütőpor

csipet só

A töltelékhez:

20 dkg darált mák

5 dkg búzadara

2 dl tej

20 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

25 dkg tehéntúró

3 tojásfehérje

kb. 12 szem sárgabarack

kevés baracklekvár

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra (alsó-felső sütés).
  2. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet tálba mérjük, rákockázzuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk, amíg nagyjából egynemű keveréket nem kapunk. Hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, nem ragacsos tésztát kapjunk. Kinyújtjuk, és a lisztezett-vajazott piteformába helyezzük úgy, hogy körben legyen 2-3 cm magas pereme is. Tegyük a sütőbe úgy 15 percre.
  3. Közben készítsük el a tölteléket: forraljuk fel a tejet, keverjük bele a mákot és a darát, 15 dkg cukrot, a citromhéjat, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percig, amíg a dara meg nem dagad. Zárjuk el alatta a lángot, adjuk hozzá a túrót (botmixerrel egyneműsíthetjük, ha nem akarjuk, hogy rögös maradjon). Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a maradék 5 dkg cukorral, és forgassuk a masszába.
  4. Öntsük az elősütött alapra a tölteléket, a tetején helyezzük el a tetszés szerint darabolt barackokat. Nyomkodjuk bele őket a tésztába, most már mi is mindig ezt tesszük, jobb lesz úgy a süti. Kenjük meg a barackokat lekvárral, és süssük meg a pitét 180 fokon, körülbelül 40 perc alatt készre.

Ha szeretnénk a tetejére habot, akkor 3 dl tejszínt 10 dkg mascarponéval keverjünk sűrű krémesre gépi habverővel, tegyünk bele 2 ek cukrot is.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »