Meséltem, hogy van nálunk itthon egy kis házi menza, mivel az üzem a lakásunk mellett található – még pár napig, mert költözik a sütigyár!!! -, hárman főzünk váltva, és így kis családomnak, illetve a dolgozóknak is rendes ebédje van. Mindenki jól jár.
Viszonylag demokratikus intézmény ez a mi kis menzánk, mert szavazással döntjük el, mi legyen az ebéd, ez időnként megy, mint a karikacsapás, máskor kissé idegőrlő küzdelem. Már megfordult a fejemben, hogy diktatórikus eszközökhöz nyúlok, és egyszerűen kijelentem, mi lesz az ebéd, de hát mit tegyek, nem így szocializálódtam, továbbra is figyelembe veszem az egyedi igényeket.
És összeállt a fejemben.
Megfőztem.
És a kollégák azt mondták, hogy ez a leves az utóbbi idők legjobbja.
Hozzávalók:
1 kg úkrumpli
3 szál új sárgarépa
1 szál póréhagyma
10 dkg füstölt szalonna
8 db jó minőségű virsli (szerintem az egyik legjobb a Lidl roppanós bécsi virslije, vagy a Wiesbauer prémium bécsije)
450 g tejföl
1-2 ek zsír
só, bors
1 csokor kapor
1 citrom
2. Megpucoljuk az újkrumpli, azaz egy éles kis késsel lehántjuk róla azt a vékony barna héjat. Nem kell meghámozni. Létezik újkrumpli pucoló kesztyű, akinek van ilyen, hát használja, de feltétlenül ossza meg velem tapasztalatait, érdemes-e egyáltalán beszerezni.
4. A leveses fazekunkba dobunk 1-2 ek zsírt (én mangalicát, vagy kacsazsírt használok), kiolvazstjuk rajta a szalonnát, majd beledobjuk a póréhagymát, és kis lángon pároljuk. Hozzáadjuk a krumplit és a répát, itt már feljebb csavarhatjuk a lángot, kissé átpirítgatjuk, majd felöntjük úgy 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ha van szárított zöldségkeverékünk, azt is teszünk bele egy-két evőkanállal. Megfőzzük.
5. Amikor a zöldségek megpuhultak, merőkanállal kihalászunk egy edénybe a krumpliból, úgy nagyjából a harmadát. Botmixerrel pürésítjük, sőt, beleturmixoljuk a tejfölt is. Visszazuttyantjuk a levesbe az egészet, és elkeverjük.
6. Felcsíkozzuk a virslit, felaprítjuk a kaprot, és mehet a fazékba. Egyet forr, és kész. Ha van friss petrezselyemzöldünk, azt is adhatunk hozzá. Tálalás előtt belecsavarjuk a citromot.
Van valakinek ilyen csodakesztyűje?
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)