Kicsit elszámoltam a túrószükségletünket.
Az van, ugyanis, hogy egy ideje a zalavári Fehér Csabitól veszem a túrót, aki amellett, hogy kiváló minőségű tejtermékeket készít saját tehénállománya tejéből, hétgyermekes családapa. HETES.
Egy anyától.
Alapító tagja Cekker elnevezésű bevásárló-közösségünknek, amelyet egyszer már megénekeltem ITT.
Csabi túrója fantasztikus – és már szinte hallom, hogy azonnal tegyem hozzá, hogy Emié, a feleségéé, mert valójában ezeket a csodákat ő készíti, Csabi az állatok körüli feladatokat, és az árunak a vevőkhöz való eljuttatását intézi. Meg még ki tudja, mi mindent. De a túrót, (vajat, sajtokat, stb.) Emi állítja elő.
Hát tud valamit, az biztos.
Van olyan ismerősöm, akinek, miután megkóstoltattam vele ezt a túrót, szabályosan könnybe lábadtak a szemei, és azt mondta: ő gyerekkorában kóstolt utoljára ilyet, a nagymamájánál, falun. Mondtam is Csabinak, hozzál nekem ebből hetente kétszer tíz kilót, mostantól túrós lesz minden. De valahogy annyi mégsem kellett, úgyhogy adogattam belőle ennek-annak, meg hát igyekeztem magunknak is ebből főzni, sütni. Ezért is lett az ebédünk egyik nap kapros-túrós lepény. Ja, mert a Cekkerben vettem egy csokor kaprot is, csak úgy. A lepény egyébként egy jó tartalmas leves után pont elég másodiknak.
Hozzávalók (egy szokásos nagy tepsi mérethez) – a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 3 ek cukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg túró
- 3 tojás + a 2 fehérje, ami a tésztából maradt
- 2 dl tejföl
- 5 ek cukor
- 2 ek búzadara
- 1 csokor kapor
- fél kk só
A tetejére:
- 2 dl tejföl
- 1 tojássárga
- 1 ek porcukor
- A tejet kézmelegre langyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Békén hagyjuk, amíg fel nem habosodik – azaz fel nem fut.
- Közben egy kelesztőtálba (már ha van ilyenünk, ha nincs, egy sima műanyag tálba) mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet, és gyúrni kezdjük, Gyúrás közben az olvasztott vajat is hozzádolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk, ekkor lefedük a kelesztőtálat a tetejével, vagy ha más nincs, hát egy tiszta konyharuhával. Kelni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük, kivéve a tojásfehérjéket, mert azokat külön, habbá verve forgatjuk a masszába.
- Kinyújtjuk a tésztát a tepsi méretére.
5. Elkenjük rajta a tölteléket.
6. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokosra, és ha felmelegedett, betoljuk a tepsit úgy 25-30 percre. Úgy 20 perc után megkenjük a túró tetejét 2 dl tejfölben elkevert tojássárgával, 1 ek porcukorral, és ezt még pirulásig sütjük.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: