Tudom, hogy sokan azon gondolkodtok, vajon mitől germersdorfi ez a pite, kötődik-e hozzá olyasmi sztori, mint például a svéd mandulatortához?
Hát, még nem. A titok annyi, hogy egyik ismerősömnek beérett a germersdorfi cseresznyéje, és ontja kilószámra. Kellett hozzá egy jó recept, és erre a réges-régi bögrésre esett a választásom, amely rendkívül egyszerű, és úgy variáljuk, ahogy akarjuk. Én azzal tettem kicsit különlegessé, hogy a tésztába kardamomot és durvára tört diót kevertem, majd miután megsült a tészta, levendulasziruppal locsoltam meg – azt is elmondom majd, hogyan készítettem.
Elöljáróban: a pohár ennél a receptnél a 2 dl-s joghurtos pohárra vonatkozott még abban az időben, amikor a joghurt adagja 2 dl volt. Már rég nem annyi, tehát a lényeg: nézzétek meg egy bögrén, hogy meddig terjed benne 2 dl víz. Az lesz a mérce.
Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre cukor
1 bögre joghurt (vagy tejföl)
fél pohár olvasztott vaj
3 bögre liszt
fél cs sütőpor
2 marék durvára tört dió
2 szem mozsárban összetört kardamom mag
A tetejére:
sok-sok magozott cseresznye (kb. 70-80 deka fér rá – persze, ki mennyire ügyes…)
2. Sütőpapírral bélelt piteformába öntjük a masszát (az a legjobb forma, amelynek az alját alulról felfele ki lehet nyomni, ebből elég nagy biztonsággal kiszedhető minden sütemény), majd a tetejét nagyon sűrűn megrakjuk a gyümölccsel. Igazából bármilyennel, de ez most itt germersdorfi cseresznyés, tehát germersdorfi cseresznyével. Na jó, ha nem germersdorfi, az még bocsánatos…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)