Angliai utazásunkról szóló történet-sorozat utolsó fejezetének szánom ezt, amely úgy kezdődött, hogy vendéglátónk, Chris így szólt hozzám szombaton:
– Móni, holnap Roz és én igazi angol ebédet főzünk nektek. Marhasültet Yorkshire puddinggal – tudod, mi az a Yorkshire pudding?
Homályos elképzelésem volt csak, mivel tudtam, hogy az angolok olyasmiket is pudingnak neveznek, amire nekünk soha sem jutna eszünkbe ezt a szót használni. Abban is biztos voltam, hogy ez a valami nem édes – ezen kívül azonban, hogy őszinte legyek, fogalmam sem volt. Szóval, kicsit szégyenkezve ráztam a fejem, mire Chris elmesélte, hogy ez egyfajta tészta, amit régen előételként fogyasztottak. Az ő nagypapája is, például – minden vasárnapi ebéd előtt megette a Yorkshire puddingot gravy-szósszal (ez a mártás a marhasült levéből készült). Mivel a hús nagyon drága volt, ezért ritkán, főleg vasárnap került az asztalra, és hogy ne tűnjön kevésnek, a Yorkshire puddinggal már félig-meddig jóllaktak. Ma már a hús mellé kerül a tányéron, mutatom is, nekünk hogyan tálalta Roz és Chris:
2 tojás
1 dl tej
10 dkg liszt
1 csapott kk só
bors
3. Hozzáadjuk a lisztet, és gyorsan csomómentesre keverjük.
Aztán tálaljuk, hamar, mert ahogy hűl, úgy össze is esik kissé, mint a felfújtak általában.
Na persze, a marhasült, amivel ezen a vasárnapon ettük a Yorkshire puddingot, az is megérne egy misét… Amikor Chris elővette a húst a hűtőből, majd’ a szívemhez kaptam, olyan gyönyörű volt. Egy közeli farmon vette, 30 napig érlelték.
– Magyarországon az a baj – mondta – hogy csak friss marhahúst tudsz venni, legalábbis általában. Na, ez az étel abból nem jó.
Ugyanis, ezt a hatalmas húsdarabot Chris zöldségágyra tette, és egy óra alatt a sütőben megsütötte. Nem volt rágós, finom, ízletes marhahús volt.
Roz közben megfőzte a zöldségeket, és aztán tálaltak.
Élmény volt.
A Yorkshire puddingot én is elkészítettem ma ebédre, egy olaszos raguval töltöttem, illetve salátát kínáltam hozzá. Sikere volt. Szóval, a Yorkshire pudding mindenképpen alkalmas arra, hogy a köreteinket kicsit változatosabbá tegyük.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)