Az év első medvehagymás alkotása a konyhámban. Babgulyás mellé került az asztalra, egyszerű az elkészítése, azonban a kelesztés miatt nincs kész fél óra alatt. De persze, nem is kell, hogy mindent 15-20 perc alatt elkészítsünk, nem?
Na jó, nem vagyok képmutató, máskor viszont kifejezetten szükség van a gyors receptekre. A lényeg, hogy ez most nem az.
Hozzávalók egy szép nagy mennyiséghez (két nagy tepsi minimum):
1 kg liszt
50 dkg főtt burgonya
20 dkg zsír
1 szép csokor medvehagyma
1 ek só
1 cs szárított élesztő
3 dl tej
1 kanál cukor
A tetejére:
1 felvert tojás (csipet sóval)
reszelt sajt
- A krumplit megfőzzük (héjában), meghámozzuk, kihűtjük, áttörjük (kruplinyomóval, reszelővel, végső esetben villával).
- Tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a szárított élesztőt, a cukrot, ráborítjuk a krumplit. a zsírt, a sót, a langyos tejet, az apróra vágott medvehagymát, és begyúrjuk, cipóvá dolgozzuk. Egy órán át kelesztjük.
- Előveszzük a cipót, lisztezett gyúrólapra helyezzük, kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagra. Megvonalazzuk a tésztát – késsel csíkokat húzunk bele hosszában és keresztben is – majd lekenjük egy felvert tojással.
- Kiszaggatjuk. Ha nincs pogácsaszaggatónk, akkor vékonyfalú pohárral.
5. A maradékot persze újra összegyúrjuk, újra kiszaggatjuk. Tepsire helyezzük a pogácsákat, tetejüket megszórjuk sajttal, még 15 percig pihentetjük.
6. 200 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)






Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: