– Szerintem ez az év sütije. Nekem való – mondta a telefonban Bandi, a zalaegerszegi kávézós, amikor arról kérdeztem, hogy ízlett az aznapi szállítmányban talált újdonság. Eddig ugyanis ez a nagy klasszikus, a linzi torta kimaradt a repertoárunkból.
Kár volt kihagynunk, mivel tulajdonképpen roppant egyszerű. Ami itt is nagyon lényeges – bár ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – a jó alapanyagok. Jó süti csak jó alapanyagokból lesz, és ez hatványozottan igaz akkor, amikor kevés féle hozzávalóból dolgozunk. Légyszi, ne helyettesítsétek a vajat margarinnal (maximum tej- vagy laktózérzékenység esetén), és ha mandula kell bele, akkor az legyen mandula.
20 dkg cukor
25 dkg darált mandula
20 dkg liszt
1 csapott ek kakaópor (cukrozatlan)
1 tk őrölt fahéj
1 tojás
2 cl cseresznyepálinka (nem tragédia, ha kimarad)
25 dkg vaj
30 dkg málnalekvár (vagy valamilyen finom, nem túl cukros, savanykás lekvár)
1 tojás a kenéshez
- Keverjük el egy tálban a cukrot, a lisztet, a darált mandulát, a kakaóport és a fahéjat. Dobjuk bele a kis kockákra vágott HIDEG vajat, és a két tenyerünk között morzsolgassuk addig, amíg a vajcsomók el nem tűnnek, és egy homokszerű keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást és a pálinkát (ami, amint mondottam, elhagyható), és gyúrjuk a tésztát gombóccá. Tegyük folpackba a gombócot, és hűtsük legalább fél órán át.
- Közben elmehetünk lekvárért, ha nincs, vagy főzhetünk fagyasztott málnából például – ebben az esetben 30 dkg málnára tegyünk úgy 10 dkg cukrot, forraljuk, majd sűrítsük be 1 ek keményítővel, amit egy kis vízzel előbb csomómentesre keverünk. Hűtsük ki.
- A tésztagombócunk 2/3-ad részét gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki, és tegyük egy 27 cm átmérőjű, sütőpapírral borított tortaformába úgy, hogy legyen kb. 2 cm magas pereme.
- Tegyük a tésztára a lekvárt, oszlassuk el egyenletesen, majd a tészta maradék harmadát nyújtsuk ki úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a tészta. Vágjunk belőle csíkokat, és helyezzük el rácsosan a tésztán – ebben segít a kép, figyeljétek meg, én hogyan csináltam. A végén a peremet nyomkodjuk le körben a rácsokig.
- Kenjük le a rácsokat felvert tojással, majd 180 fokos sütőben süssük meg a tortánkat kb. 35 perc alatt.
Mit mondhatnék róla… Pazar. Tényleg.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: