Mai Móni

Linzi torta

– Szerintem ez az év sütije. Nekem való – mondta a telefonban Bandi, a zalaegerszegi kávézós, amikor arról kérdeztem, hogy ízlett az aznapi szállítmányban talált újdonság. Eddig ugyanis ez a nagy klasszikus, a linzi torta kimaradt a repertoárunkból.

Kár volt kihagynunk, mivel tulajdonképpen roppant egyszerű. Ami itt is nagyon lényeges – bár ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – a jó alapanyagok. Jó süti csak jó alapanyagokból lesz, és ez hatványozottan igaz akkor, amikor kevés féle hozzávalóból dolgozunk. Légyszi, ne helyettesítsétek a vajat margarinnal (maximum tej- vagy laktózérzékenység esetén), és ha mandula kell bele, akkor az legyen mandula.

Hozzávalók:

20 dkg cukor

25 dkg darált mandula

20 dkg liszt

1 csapott ek kakaópor (cukrozatlan)

1 tk őrölt fahéj

1 tojás

2 cl cseresznyepálinka (nem tragédia, ha kimarad)

25 dkg vaj

30 dkg málnalekvár (vagy valamilyen finom, nem túl cukros, savanykás lekvár)

1 tojás a kenéshez

  1. Keverjük el egy tálban a cukrot, a lisztet, a darált mandulát, a kakaóport és a fahéjat. Dobjuk bele a kis kockákra vágott HIDEG vajat, és a két tenyerünk között morzsolgassuk addig, amíg a vajcsomók el nem tűnnek, és egy homokszerű keveréket nem kapunk. Ekkor adjuk hozzá a tojást és a pálinkát (ami, amint mondottam, elhagyható), és gyúrjuk a tésztát gombóccá. Tegyük folpackba a gombócot, és hűtsük legalább fél órán át.
  2. Közben elmehetünk lekvárért, ha nincs, vagy főzhetünk fagyasztott málnából például – ebben az esetben 30 dkg málnára tegyünk úgy 10 dkg cukrot, forraljuk, majd sűrítsük be 1 ek keményítővel, amit egy kis vízzel előbb csomómentesre keverünk. Hűtsük ki.
  3. A tésztagombócunk 2/3-ad részét gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki, és tegyük egy 27 cm átmérőjű, sütőpapírral borított tortaformába úgy, hogy legyen kb. 2 cm magas pereme.
  4. Tegyük a tésztára a lekvárt, oszlassuk el egyenletesen, majd a tészta maradék harmadát nyújtsuk ki úgy, hogy kb. fél centi vastag maradjon a tészta. Vágjunk belőle csíkokat, és helyezzük el rácsosan a tésztán – ebben segít a kép, figyeljétek meg, én hogyan csináltam. A végén a peremet nyomkodjuk le körben a rácsokig.
  5. Kenjük le a rácsokat felvert tojással, majd 180 fokos sütőben süssük meg a tortánkat kb. 35 perc alatt.

Mit mondhatnék róla… Pazar. Tényleg.

 

 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!