Emőke, az úszóedzőnk az egyik edzés végén bizalmasan félrevont, és megkérdezte, tudok-e macesztortát készíteni. – Biztosan – vágtam rá, mert hát gondoltam, mi nehézség lehet benne? Hozzáteszem, sohasem láttam, pláne nem kóstoltam macesztortát, így aztán vakmerőség volt részemről ez a persze, mert hát mi van akkor, ha a hagyományos macesztorta 24 órán keresztül készül úgy, hogy félóránként van vele teendő? Akkor mit csinálok?
De nem, szerencsére nem ilyen.
Emőke egyébként párja, Peti részére részére rendelte a tortát, aki a másik úszóedzőnk (bizony, ketten vannak); mivel mindketten nagyon kedvesek számunkra, ezért nem volt kérdés, hogy lesz-e Petinek macesztortája. Amit eddig minden szülinapjára az anyukája sütött, most meg én.
Nos, ezt a maceszt kell ledarálnunk, már ha nem kapunk készen maceszlisztet. Keszthelyen nem kapunk.
Hozzávalók:
0,5 l tej
5 tojássárga
10 dkg cukor
4 dkg keményítő
2 ek kakópor
10 dkg étcsoki
1 mascarpone
A tejet fél deci híján feltesszük a tűzhelyre. Amíg felforr, összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, keményítővel, kakaóporral és a fél deci tejjel. Ezzel sűrítjük be a forró tejet – és ha a sűrűsödés megtörtént, egyből el is zárjuk az edény alatt a hőt, a pudingot pedig csomómentesre keverjük. Kicsit később, amikor úgy 60 fokosra hűlt (már nem éget az edény a kezünket, de azért még elég forró), belekeverjük az összetördelt étcsokit, és olvadásig kevergetjük a krémet. Ha teljesen kihűlt, akkor dolgozzuk bele a mascarponét.
A tészta hozzávalói:
8 tojás
8 ek cukor
6 ek darált pászka/maceszliszt
4 ek darált dió
1 kk sütőpor
Nekem a cukrászsütőmmel az a mázlim, hogy egyszerre 8 tortalapot tudok sütni; és tisztában vagyok vele, hogy a háztartási sütőkben légkeverésen mindössze kettőt lehet. Az otthoni megoldáshoz a következő alternatívákból választhatunk: 1. kapcsos tortaformában, egyben sütjük meg a piskótát, aztán majd elvágjuk, de nem fogjuk tudni szépen négybe vágni a legtöbb esetben, 2. a tésztát úgy keverjük be, hogy mindig csak egyszerre két laphoz való mennyiséget készítünk el. Megsütjük, aztán keverjük a másik kettőt. Hát, mindenki döntse el, melyik megoldás áll közelebb a szívéhez; a laponkénti sütés szebb végeredményt ad, de macerásabb. Sokkal.
1 laphoz 2 tojást használunk.
Leírom, én hogyan készítettem.
Jöhet az összeállítás: a tésztalapokat betöltjük a kihűlt krémmel. Hagyunk a tetejére és az oldalára is, amivel “legletteljük” a tortát. Az utolsó lépés az, hogy bevonjuk csokiganache-sal: 10 dkg étcsokit teljes olvadásig kevergetünk 1 dl forró tejszínben (nem főzzük, csak a tejszín legyen forró, hogy el tudjon benne olvadni a csoki), majd eloszlatjuk a torta tetején, meg az oldalát is bekenjük vele egy lapos eszköz (spatula) segítségével. Díszítjük gránátalmával és pirított dióval.
Köszi a képeket Emőke és Peti, plusz a lányoknak is, hogy mindannyian hajlandóak voltatok eleget tenni a bloggercsaládokban oly lapvető elvnek: előbb fotózunk, csak aztán eszünk…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)