Oreós muffin mogyorókrémmel, karamellel

A családom nem muffinozós. Nincsenek oda érte. De amikor erről a sütiről láttam képet a Pinteresten, egyből tudtam, hogy nyerő lesz – és nem tévedtem. Rendkívüli előnye, hogy gyorsan elkészíthető, akár gyerekekkel is jó kis szórakozás, mert a kekszeket még az egészen kicsik is tudják rakosgatni. A kevert tésztát az én receptem alapján készítettem, mindig beválik.

15000002_1325118730831556_88213552993731820_oHozzávalók 12 muffinhoz:

24 db Oreo keksz (vagy más márkájú fekete-fehér szendvicskeksz)

2 tojás

12 dkg cukor

12 dkg vaj

1 dl tej

16 dkg liszt

2 dkg kakaópor (cukrozatlan, természetesen)

fél kk szódabikarbóna

A karamellhez:

12 dkg cukor

2 dl tejszín

_mg_8214

  1. A tojásokat a cukorral gépi habverővel addig verjük, amíg ki nem világosodik a keverék. Akkor hozzáadjuk a teljesen megolvasztott vajat, a tejet, újra elkeverjük, majd jöhet a liszt, a kakaópor és a szódabikarbóna. Egynemű massza legyen belőle.
  2. Ha még nem tettük volna, elővesszük a muffintepsit, a sütőt meg bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésen. Légkeverésen elég lesz 170.
  3. Ha van muffinpapírunk, minden mélyedésbe teszünk egyet, ha nincs, vajazzuk, illetve, ha nincs ellátva tapadásgátló bevonattal, lisztezzük is a formákat.
  4. Minden mélyedés aljára teszünk egy evőkanál masszát.
  5. Utána egy Oreo kekszet.
  6. Aztán, mindegyik kekszre teszünk egy kiskanálnyi mogyorókrémet. Ha túl kemény a mogyorókrém, mikróban melegítsük 10-20 másodpercig, fellágyul annyira, hogy könnyen tudjuk adagolni. Aztán a mogyorókrémre megint teszünk egy kekszet.
  7. Jöhet a tésztamassza: befedjük vele a keksztornyot, egy jó nagy evőkanállal jut mindegyikre.
  8. Mehet a sütőbe: 180 fokon 23-25 perc.Ehetjük karamell nélkül is, de ha szeretnénk hozzá ezt a finom mázat, akkor a következőképpen járjunk el: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, mire felolvad, meg is karamellizálódik, olyan színe legyen nagyjából, mint a dobos tortán a tetőnek, vagy kicsit lehet sötétebb is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és díszítsük a muffinokat.Bence segített nekem:)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »