A családom nem muffinozós. Nincsenek oda érte. De amikor erről a sütiről láttam képet a Pinteresten, egyből tudtam, hogy nyerő lesz – és nem tévedtem. Rendkívüli előnye, hogy gyorsan elkészíthető, akár gyerekekkel is jó kis szórakozás, mert a kekszeket még az egészen kicsik is tudják rakosgatni. A kevert tésztát az én receptem alapján készítettem, mindig beválik.
24 db Oreo keksz (vagy más márkájú fekete-fehér szendvicskeksz)
2 tojás
12 dkg cukor
12 dkg vaj
1 dl tej
16 dkg liszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan, természetesen)
fél kk szódabikarbóna
A karamellhez:
12 dkg cukor
2 dl tejszín
- A tojásokat a cukorral gépi habverővel addig verjük, amíg ki nem világosodik a keverék. Akkor hozzáadjuk a teljesen megolvasztott vajat, a tejet, újra elkeverjük, majd jöhet a liszt, a kakaópor és a szódabikarbóna. Egynemű massza legyen belőle.
- Ha még nem tettük volna, elővesszük a muffintepsit, a sütőt meg bekapcsoljuk 180 fokra, alsó-felső sütésen. Légkeverésen elég lesz 170.
- Ha van muffinpapírunk, minden mélyedésbe teszünk egyet, ha nincs, vajazzuk, illetve, ha nincs ellátva tapadásgátló bevonattal, lisztezzük is a formákat.
- Minden mélyedés aljára teszünk egy evőkanál masszát.
- Utána egy Oreo kekszet.
- Aztán, mindegyik kekszre teszünk egy kiskanálnyi mogyorókrémet. Ha túl kemény a mogyorókrém, mikróban melegítsük 10-20 másodpercig, fellágyul annyira, hogy könnyen tudjuk adagolni. Aztán a mogyorókrémre megint teszünk egy kekszet.
- Jöhet a tésztamassza: befedjük vele a keksztornyot, egy jó nagy evőkanállal jut mindegyikre.
- Mehet a sütőbe: 180 fokon 23-25 perc.
Ehetjük karamell nélkül is, de ha szeretnénk hozzá ezt a finom mázat, akkor a következőképpen járjunk el: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, mire felolvad, meg is karamellizálódik, olyan színe legyen nagyjából, mint a dobos tortán a tetőnek, vagy kicsit lehet sötétebb is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és díszítsük a muffinokat.
Bence segített nekem:)
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kipróbáltuk, nagyon-nagyon fincsi lett! A lányom is bemásolta a saját receptes füzetébe! Első mondata ez volt: Anya, ilyet még kell csinálnod!