Ismeritek az érzést, amikor valamiben jók vagytok, de tényleg, és a tudásotokat be akarjátok mutatni valakiknek, akik nem olyan jók abban a bizonyos dologban, mint ti, de érdekli őket, tanulni akarnak, és akkor előálltok a tudással, és az a bizonyos dolog richtig nem sikerül?
Hát így jártam én ma.
És mivel? Naná, hogy a macaronnal.
Kénytelen vagyok azt hinni, hogy egyszerűen szerencsém volt az elmúlt két évben.
Mert ma grammra pontosan úgy csináltunk mindent, ahogy szoktam, az eredmény pedig…
Nade.
A mandulás és a tojásfehérjés massza egyesítésekor rögtön láttam, hogy nem lesz jó. Túl sűrű volt a keverék, nem folyt le szalagosan a szilikon lapátról, ahogy kellett volna neki. Nem folyt sehogy sem. Sűrű, ragacsos krém volt.
Na, mondtam magamban, szép.
Mindegy, gondoltam, nyomkodjuk ki sütőpapírra, megsütjük, szép színes habcsókok lesznek – közben meg keverünk egy új masszát. “Akkor most megmutattam, milyennek nem szabad lennie, hogy a következőben meglássátok, milyen a jó massza” – viccelődtem. Két okra tudtam visszavezetni a hibát:
Az első pontot illetően volt ötletem: nemrég anyukám hozott egy zacskó mandulalisztet, egy szülőnevelőfalum-beli srác készíti, egy furcsaság van vele, hogy héjas. Azaz nem blansírozza a mandulát a feldolgozás előtt. Na, gondoltam, sebaj, most kipróbáljuk.
Hát, ez olyan rosszul vizsgázott, hogy még fényképet sem készítettünk róla. Olyan volt a tészta, mint a mézeskalácsé. mind színre, mind állagra. Azért megsütöttük, puszedli-szerűségek lettek belőle…
Na, mondtam a kedves résztvevőknek, készüljenek fel, addig innen senki haza nem megy, amíg legalább egy adag jól sikerült macaront elő nem állítunk. Mivel továbbra is a mandulalisztre gyanakodtam, javasoltam, hogy szárítsuk ki egy kicsit. Úgyhogy tálba tettük, majd a mikróba, két-három percre. A mandula felforrósodott, a benne levő nedvesség párologni kezdett. Mire kihűlt, tapintásra jóval szárazabb érzést nyújtott, mint előtte.
– Egy életem, egy halálom – motyogtam magam elé, amikor az immár negyedik adag tojásfehérje-habba borítottam a 120 fokos cukorszirupot. – Ha most sem sikerül, pályát módosítok.
De a jelek biztatóak voltak. Végre szalagosan folyt a massza a szilikonlapátról, és a csillogásáról tudtam, hogy ez jó lesz.
Egyelőre.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)