Mai Móni

Az ősz nagyágyúja: almás karamelltorta

Minden időszaknak megvannak a kedvenc tortái. Nyáron a friss gyümölcsös, könnyű sütiket keressük – joghurtosat, túrósat, vagy akár egy jó Pavlovát sok-sok málnával, eperrel, ami van – ilyenkor ősszel meg egyre inkább előtérbe kerülnek a karamellás, csokis, tömény finomságok.

Ennek a sütinek az az érdekessége, hogy nem én készítettem, hanem nagyobbik lányom, Nóri, aki annak ellenére, hogy Budapesten él, dolgozik, szerencsére még gyakran hazajár, én pedig egyre többször elgondolkodom azon, hogy vajon meddig élvezhetjük még mind a négyük társaságát egyidejűleg. Mert azt talán csak futólag említettem, hogy Bálint is elköltözött, Pécsett folytat jogi tanulmányokat, nagyon élvezi, és még ugyan ő is hazajön szinte minden hétvégén, na de ki tudja, meddig? Mindössze két gyerekünk maradt hétközben, mert azért Zsófi és Bence még itt vannak, és hát az a helyzet, hogy csend van a házban. És nekem ez furcsa. Próbálom szoktatni magam a gondolathoz, hogy hamarosan elérkezik az idő, amikor mindenki kirepül, és hogy ez a normális, ennek így kell lennie, de addig is, élvezem azokat a hétvégéket, amikor együtt a család.

20161009_083727Tehát, ennek a sütinek az eredetijét Nóri találta a Pinteresten, de meglehetősen átvariálta, és kihozta belőle ezt. Nagyon finom, nagyon tömény, igazi őszi-téli desszert. A bögre méretén ne sokat gondolkozzatok, mindig a 2,5 decis az irányadó.

Hozzávalók a tésztához:

2 tojás

¾ bögre olvasztott vaj

1 bögre cukor

1 ½  bögre liszt

1 alma pucolva, kis kockákra vágva

1 tk fahéj

fél cs sütőpor

csipet só

fél vaníliarúd kikapart magjai

 

A krémhez:

4 dl habtejszín

40 dkg krémsajt

2 ek cukor

1 tk fahéj

¾ bögre karamell*

 

*A karamellhez:

20 dkg cukor

3 dl tejszín

5 dkg durvára tört dió

20161009_083245

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
  2. Az olvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát.
  3. A lisztet, a fahéjat, a sót és a sütőport keverjük össze egy tálban, majd fokozatosan adjuk a tojásos keverékhez. Végül forgassuk bele az almakockákat is.20161008_151112
  4. Öntsük a masszát sütőpapírral borított 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformába, és süssük meg kb. 25 perc alatt.20161008_152600
  5. Elkészítjük a karamellt: a cukrot borostyánszínűre olvasztjuk, majd lassan felöntjük a tejszínnel. Sűrűre főzzük (azaz gyöngyöztetjük kitartóan), és belekeverjük a diót.20161008_160020
  6. Összeállítjuk a krémet: a krémsajtot elkeverjük a fahéjjal és a karamell (amelyből kiveszünk 5-6 kanálnyit a díszítésre), majd belekeverjük tejszínt, amit a cukorral előzőleg habbá vertünk.20161008_161948
  7. A kihűlt tésztára kenjük a krémet, lecsorgatjuk a maradék karamellel, és hűtőbe tesszük dermedni 3 órára. A formát ezt követően vesszük majd le róla.20161008_164502Süssétek, egyétek, és örüljetek egymásnak. Az évek elszállnak, mint a füst.20161009_083316

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Domonkos Dencs says:

    A krémsajt az rendes krémsajtot vagy mascarponét talar?

  2. Domonkos Dencs says:

    A krémsajt az rendes krémsajtot vagy mascarponét takar?

  3. Bocsánat, kicsit késve – a krémsajt az a Philadelphia jellegű dobozos natúr krémsajt. A Lidl-ben Grandessa név alatt fut, nagyon jó.

  4. Éva Csáki says:

    Szia! Már tavaly elkészítettem ezt a tortát,de az egyik lépésnél elbizonytalanodtam, idén újra nekiállok karácsonykor, ezért gondoltam megkérdezem. A karamellt melegen teszed – e a krémsajthoz, mert ekkor még folyós, viszont a krémsajt is az lesz tőle, vagy pedig megvárod, amíg kihül, ekkor viszont nekem már szilárd volt a karamell és nem lehetett rendesen elkeverni a krémsajttal, kisebb, inkább nagyobb darabokban maradt a krémben, helyenként nem is puhult meg benne teljesen. Melyik a jó megoldás? Illetve ezt a krémsajtot most is lehet kapni a Lidl- ben, mert én régebben egy vödrös fajtát vettem náluk, de azt sajnos már nem forgalmazzák? Előre is köszönöm a válaszod!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!