Mai Móni

Cserimoja, csirimojó, krémalma – avagy megint veszélyesen élek

Na jó, nem annyira, mint amikor a piacon az árus nem tájékoztatott, hogy a tőle vásárolt csoportos tuskógombát csak minimum húszperces párolás után lehet megenni a termolabilis méreganyag miatt, így aztán amolyan kisebb gombamérgezésen estem át. Vagy, amikor kiderült, hogy néhai apósomtól ajándékba kapott áfonyalekvár valójában kerti csucsorból készült, ő amerikai áfonya néven termesztette a növényt, utánajártam, hát kiderült, hogy az is mérgező

Most egy számomra új gyümölcsbe futottam bele az egyik boltban; itt vidéken nem vagyunk mi annyira eleresztve gyümölcs- és zöldségkülönlegességek terén, így aztán biztosan sokaknak nem kell már bemutatni a hozzánk most elérkezett, és momentán krémalma néven kapható zöld héjú termést. Alexandra például már 2010-ben írt róla, hát, némileg le vagyok maradva.

img_1500

Bogyó azt hitte, az övé, és labda

Latin neve Annona cherimola, ha angolul keresünk rá, akkor cherimoya néven találjuk meg, magyarul emlegetik ugyanígy, cserimojaként, de hívják csirimojónak, meg kirimojaannónának. Amerikában, Indiában, Olaszországban, Afrikában és Polinéziában termesztik, Peru, Ecuador vidékén őshonos, spanyol közvetítéssel jutott át Európába.

Nagy érdeklődéssel láttam neki: kettévágtam a gyümölcsöt, és kanállal ettem a húsát, ami nagyon finom. Az almáénál azonban jóval nagyobb, kemény, fekete magok akadtak folyton a kanalamba.

img_1501Először arra gondoltam, szétrágom, hátha valami finom magbelsőt rejt – de aztán olyan kemény volt, hogy meggondoltam magam. És kiderült, hogy jól döntöttem: bár sok forrás eléggé szűkszavúan nyilatkozik a magok méreganyag tartalmáról, tény, hogy van.  Egyes helyeken azt olvasni, hogy nagyon mérgező, eszébe ne jusson senkinek megenni; máshol ilyen utalás nincs, csupán annyi, hogy a magból kivont vegyületből rovarölő szert készítenek. Meg még annyi, hogy a népi gyógyászatban (gondolom, a peruiban, ahonnan származik a növény) a magokat megpörkölik, és mint erős hánytató, hashajtó szert alkalmazzák.

Szóval.

Ezek után mondom, hogy a krémalma húsa nagyon finom, de a magokat ne egyétek meg.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. vikoca says:

    Huuuh Móni! ha nem olvasok nálad róla, akkor még mindig csak szemeznék vele. Így hogy olvastam a rabjává váltam. Mennyei! Köszönöm!

    Remélem nem csak szezonálisan kapható:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!