Nagyi tortája. Amikor pár éve először elolvastam a receptet, úgy gondoltam, ez a süti annyira egyszerű, hogy az már túlzás. Egy sima citromhéjas vaníliakrémes pite, könyörgöm, a huncut olaszok mégis olyan dallamos nevet adtak neki…
Aztán elkészítettem. Megkóstoltam. És mindent értek. Megérdemli a nevet.
Hugh Fearnley-Whittingstall (tudjátok, a riverkátidzsos) írt egy könyvet Három jó dolog a tányéron címmel, amelyben egy-egy receptben három ízt hoz össze, ami szerinte tökéletes egységet alkot. Nos, ez a süti is ilyen, három egység: a citromos vaníliakrém, a vajas tészta (pasta frolla), és a fenyőmag. Olvastam olyan recepteket, amelyek szerint a fenyőmag elhagyható, de szerintem nem az. A mandula nem pótolhatja azt az ízt, amit a fenyőmag ad.Persze, az olaszoknak könnyű, náluk nincs olyan horror ára a fenyőmagnak, mint nálunk. Azért igyekezzünk, hogy minden falatra jusson legalább egy szem.
A hozzávalókat 29-30 centi átmérőjű pitetálra méreteztem.
A tésztához (pasta frolla):
30 dkg liszt
8 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tojás
2 tojássárga
1 citrom héja
A krémhez:
1 l zsíros tej
8 tojássárga
7 dkg keményítő
15 dkg cukor
fél vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom
A tetejére:
5 dkg fenyőmag
porcukor
1. A tésztához a puha vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a tojást és a sárgákat, majd a lisztet, a reszelt citromhéjat, és összedolgozzuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, majd egy jó órára hűtőbe tesszük.
2. Elkészítjük a krémet: a tejet egy deci kivételével feltesszük melegedni. Beledobjuk a vaníliát.
2. Egy kis műanyag edényben összekeverjük a tojássárgákat a cukorral és a keményítővel, hogy könnyebben dolgozhassunk, beleöntjük azt az egy deci tejet, amit kihagytunk a lábasból.
3. Amikor forr a tej, besűrítjük a keményítős keverékkel, amint a sűrűsödés megtörténik, le is vesszük a tűzhelyről, és hozzáadjuk a citromhéjat és -levet. Ha befedjük folpackkal, megakadályozzuk a “bőrösödést”, de nekem fenntartásaim vannak a folpack és a forró krém érintkezésével kapcsolatban. Inkább legyen bőrös, ha úgy adódik – de ha gyakran kevergetjük a krémet, nem lesz az.
4. Lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki a tészta kétharmadát, helyezzük az előkészített piteformába. Öntsük bele a krémet, majd a tészta kinyújtott maradék részével fedjük be. Szórjuk meg a fenyőmagokkal, próbáljuk kissé belenyomkodni a tésztába, ez jól hangzik, nekem nem megy. Visszaugrik a tészta.
Na mindegy, tegyük a piténket 175 fokos sütőbe (alsó-felső sütés), és úgy 35-40 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni, a krém úgy áll össze igazán.
Mindig elfelejtem mondani, hogy gyertek a Facebookra is…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Még nem mondtam,de sokszor megsütöttem ezt a rendkívül finom tortát. A fiam kedvence és ezt kérte születésnapjára. Köszönet és hála a receptért.