Mai Móni

A fogyasztó banánhéj

Ki gondolta volna, hogy egyszer majd kiderül a folyton szemétben landoló banánhéjról, hogy egészségesebb, mint a gyümölcs, amit magába rejt? Pedig szakemberek állítják, hogy így van: rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, ráadásul magas rosttartalma révén hosszan tartó teltségérzetet biztosít. De amire a legtöbb nő biztosan felkapja a fejét, az az, hogy elősegíti a fogyást.a3

Szögezzük le az elején: a boltokban általában fellelhető banánok héját TILOS megenni, mivel olyan növényvédőszerekkel kezelték, amelyek a szervezetünk számára egyáltalán nem egészségesek. Ha valaki héjfogyasztásra adja a fejét, csakis bio termesztésből származó gyümölcsöt válasszon.

Szakemberek szerint azért érdemes számolnunk a banánhéjjal, mert rengeteg magnéziumot, káliumot, A-, C-, B6 és B12 vitamint tartalmaz, továbbá karotinoidokat és polifenolokat. Utóbbiak gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban  nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek, amelyek képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel valamint egyes ráktípusokkal szemben. Magas rosttartalma mellett szinte egyáltalán nincs benne kalória, ezért ajánlják fogyókúrázóknak a fogyasztását.

Innen adódik a kérdés: hogyan együk?

Nos, gyümölcsturmixba aprítva, például, de Ázsiában megsütik. A héjra is igaz az, ami a gyümölcsre: minél érettebb, annál jobb ízű. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy a banánhéjat a népgyógyászat külsőleg már régebb óta alkalmazza: szemölcs, vagy szömörce okozta kiütések, horzsolások vagy szúnyogcsípések előfordulása esetén a banánhéjat a kezelendő felületre kell helyezni úgy, hogy a belső fele érintkezzen a bőrrel, és rajta kell hagyni, mint valami pakolást. Szemölcs esetén a banánhéjat cserélni kell, ahogy a héj megbarnul, horzsolás esetén egész éjszakára fent lehet hagyni.

A másik meglepő szuperétel a spirulina alga, amelyről először az 1970-es években lehetett hallani, mint a jövő táplálékáról. Akkoriban sok vicc, kabarétréfa is emlegette az algát, ám azt kell mondanunk: a jövő itt van.a3

Földünkön ma több mint 25 ezer féle alga él, sokfélét az ember már évezredek óta fogyaszt – algából készül például a japán konyha emblematikus ételének, a szusinak egy fontos alapanyaga: a nori lap. Egyes algafaok sós vízben, mások édesvízben élnek, talajban, sziklákon, más növényeken telepednek meg. Lehetnek több méter hosszúak, mint a tengeri algát, vagy csak mikrószkóppal láthatóak. Utóbbi csoportba tartozik a vízben élő, kékeszöld Spirulina Platensis.

Az alga tökéletes összetételű tápanyag, többek között A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D-, E-vitamint tartalmaz, emellett káliumot, jódot, kalciumot, magnéziumot, vasat, szelént, krómot, mangánt, illetve enzimet (klorofill). E beltartalmi értékeinek köszönhetően az alga serkenti a sejtépítést, gyorsítja a szervezet regenerálódását, rugalmasabb lesz tőle a bőr és a kötőszövetek, véd a csontritkulással szemben, segíti a nehézfémek kiválasztását, salaktalanít, támogatja a vérképzést, javítja az anyagcserét. Mivel magántartalma elősegíti a hisztamin lebomlását, ezért az allergiás tüneteket is mérsékeli, továbbá a daganatos megbetegedésekkel szembeni kezelésben is alkalmazzák.

A spirulina fehérjetartalma elképesztően magas: 100 gramm algában 60-70 gramm, ami háromszor annyi, mint ugyanilyen mennyiségű disznóhúsban, kétszerese a marhahúsban és a halban levőnek. De talán a legmeghökkentőbb adat az, hogy 1 g spirulina tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. A spirulina por, kapszula formájában kapható.

Az algát külsőleg is használják, elsősorban bőrproblémák kezelésére (akné, cellulit), illetve reumára és izületi betegségekre. A szépségápolásban azért is kedvelt anyag, mert megfiatalítja a bőrt, késlelteti az öregedést.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Rita Klaudy says:

    Halas koszonet a bananhej es az alga ismertetesere
    nagyon erdekes. A banan hej fogyasztasahoz csak annyit hogy ha olyan egeszseges akkor miert latjuk azt hogy a majmok olyan godosan lehamozzak a gyumolcsrol mielott megeszik?
    Udv, Rita Irhatnal valami nem hizlalo sutemenyrol is.

  2. Lehet, hogy a majmok azért hámozzák meg a banánt, mert tudják, hogy a héj nem finom:))

  3. Sipőcz Ottilia says:

    Nekem is ez a kép villant be elsőként… a majom és a babán héj, na és a “bio”, mert én abban sem hiszek!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!