Mai Móni

Öntöttvas edényt mindenkinek!

Ha politikus lennék, egyik hangulatjavító intézkedésem az lenne, hogy valahogy kijárnám azt, hogy minden otthonba kerülhessen egy öntöttvas edény valami extra kedvezménnyel.

Én is egy barternek köszönhetően jutottam hozzá: nemrég kértek tőlem cikkeket a takarítással kapcsolatban, és cserébe vásárlási utalványt kaptam az egyik lakberendezési áruházba. El is ma3entem, mászkáltam sokat, és végül ráleltem erre az edényre; 21900 forintba került, éppen ötödannyiba, mint az öntöttvas edények Porschéjének tartott Le Creuset, ennek a neve La Cuisine, egy ír dizájner tervezte, olívazöld és bordó színekben kapható, én a  zöldet választottam.  Ezt itt, jobb oldalt.

Nos, hazahoztam, a család megcsodálta, bár a többség szkeptikusan nézte, hogy egy új edény csupán, mi ebben a különleges? Aztán másnap elkezdtem főzni benne, és azóta nem bírok leállni.

Hogy értsétek, mekkora dolog ez, be kell vallanom valamit: amióta cukrászkodom, és főleg ilyenkor, amikor indul és tart a szezon, alig van időm főzni. Azt már el sem mondom, időnként hogyan oldom meg a család élelmezését, vagy hát, jobb híján, hogyan oldják meg ők maguk. Mindegyik gyerekem tud minimum különböző tojásételeket, továbbá palacsintát sütni, időnként rá is szorulnak erre a tudásukra, lévén, hogy nem ritkán én hajnali fél öttől késő estig dolgozom, amikor nem, akkor pedig hellyel-közzel bepótolom az elmulasztott alvásórákat. De ami a lényeg: az öntöttvas edény új korszakot nyitott az itthoni élelmezésben. Ugyanis öröm benne főzni; eddig többnyire egytálételeket készítettem, ezeknél az a technika, hogy az ember elkezdi a tűzhelyen – hagymát lepirít, szalonnát beledob, húst fehéredésig süt, felönt – majd fogja, lefedi az edényt, és 150 fokos sütőbe teszi, ahol egy jó óra alatt csodák történnek az edény belsejében. A végeredmény rendkívül ízes, szaftos étel, ami után mindenki csak sóhajtozik, hogy az én drága feleségem/anyám a legjobb szakácsnő a világon mégiscsak.

Készítettem az edényben rakott húst (lecsós szelet-szerűséget), chilis babot, csirkemell rizottót, rizst, rántott húst, és nem győzök betelni a – minden egyes esetben – a végeredménnyel: sokkal finomabb, jó szaftos ételek, és nem kell ott állni mellette, kevergetni. Alább az látható, hogy a kissé kilopfolt, sózott-borsozott sertéscomb-szeleteket rétegeztem paprikával, paradicsommal, hagymával, dobtam rá pár rozmaring ágat, fokhagymagerezdet, majd lefedtem, és másfél órára beküldtem a 150 fokos sütőbe.

IMG_1103

Ez lett belőle.IMG_1110

IMG_1109Aztán, a bolognai szósz:

IMG_1127Eszméletlen!

Lépésről lépésre egyébként így készül:

  1. kevés zsíron (kacsazsírt használok) lepirítok egy fej apróra vágott hagymát, meg egy kis kockázott szalonnát.

SAM_1124

2. Rádobom a darált húst (az enyém marha-sertés vegyesen), és fehéredésig kevergetem. Ilyenkor szoktam még beletenni vékony csíkokra vágott, vagy reszelt zellert és sárgarépát, de amikor hámozni akartam őket, akkor vettem észre, hogy már nem valami frissek, finoman szólva. Hát ezért most ebből az ételből kimaradtak.SAM_1125

3. Felöntöm paradicsomlével darabolt hámozott paradicsom-konzervvel,  fűszerezem: fokhagyma, lestyán, kakukkfű, bazsalikom. SAM_1127

4. Lefedem, és mehet a sütőbe 150 fokon bő egy órára.SAM_1128

5. Azért tésztát se felejtsünk el főzni hozzá.SAM_1132Egyetlen követelmény van az edény használóival szemben: legyenek erősek. Ugyanis ezt emelgetni, mosogatni nem egyszerű, olyan súlya van. Úgyhogy soha, de soha ne ejtsétek a lábatokra! Én szóltam.

 

Gyertek a Facebookra is!

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Margit Németh says:

    TETSZIK AZ OLDAL ÉN IS NAGY CSALÁDBAN NŐTTEM FEL

  2. Mobil Manyi says:

    Kedves Moni,
    ez mennyiben mas, mint a jenai tal? Nem kotozkodeskent kerdezem, csak ha a jenai is tudja ugyanezt, akkor nem vennek meg 1 edenyt en sem.Nem ide tartozik, de tegnapelott a szigligeti Var kavezoban jartam, es fenomenalis volt a Rugelach! Vegre egy igazi sutemeny-iz!! Sajna csak kesobb ugrott be a neverol, hogy errol a sutirol Nalad olvastam, es a blogon valo kereskedes utan kiderult szamomra, hogy ott a Te sutijeidet aruljak.Ha ez elobb esik le nekem, biztos csomagoltattam volna a tobbi kremesebb fajtabol is, nagyon gusztak voltak, csak epp bo reggeli utan jartam ott.Na de majd maskor :-)! Budapesten nem kaphatok a sutijeid valahol?
    Minden elismeresem a Tied a 4 szep gyermek, a sutik es a blog miatt!
    Udv, Manyi

  3. Kedves Manyi,
    ebben tudsz a tűzhelyen is főzni, sima lángon, aztán a sütőben is használhatod. Bár nem vagyok nagy olajbansütő, de fantasztikus lett a rántott hús, szép egyenletes, ezeket jénaival nem lehet megcsinálni. De nem mondom, hogy most aztán vegyél még egy edényt, ha elégedett vagy azzal, ami van:)
    Bodapesten a Pazar Cafféban (v.Akadémia u. 9.) vannak a sütijeim, de mindig csak “amíg a készlet tart”, egy héten kétszer, általában hétfőn és szerdán.

  4. Károly Snekszer says:

    Nálunk,a paraszti életbe az ilyen “feltalálásra” az a válasz, hogy: “Jó reggelt! Fel tetszett ébredni?”
    Ne tessék ezt gúnynak venni, ez egy népi szólás arra, hogy akkoriban minden családban, minden háztartásban volt öntöttvas lábas.
    Ebben sütötték a szalonnát, húst, szóval, amit zsírban sütöttek, mindent.
    Én 1968-ban alapítottam már városban családot, de kárpátaljai rokonuktól kaptunk egy öntöttvas edényt.
    Ez fölfelé szélesedett, így a láng, avagy a gáz, vagy a sparhelt hője felfelé szállva az edény egész oldalát végig “nyalta”, és ezzel a hőkihasználás is jobb. EBBEN SZOKTUK A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁT FŐZNI, ÉS A KOCSONYÁT. Jól tartja a hőt.
    Biztosan nem ér fel a Cuisine-hez, hát még az ötször drágábbhoz, de már 40 évet szolgált.
    A piacokon, vásárokon is kapható öntöttvas edény különböző formákban. Az árát nem tudom, de jól néznek ki.

  5. Én is ismerem ezt az edényt, nagyon jó. Van viszont egy másik fajta is, éspedig a cserépedény, de az igazi fazekas által készített, kiégetett. Csak egy gond van vele: csak gázon a vastag vaslapon és bármilyen sütőben lehet használni (VILLANY FŐZŐLAPON TILOS!) Isteni finom benne minden étel, leves, pörkölt, rakott, sült, töltött káposzta.
    Érdemes kipróbálni. Vásárokban, vidéken lehet kapni.

  6. Kedves Károly, az, hogy én most írtam erről az edényről, nem azt jelenti, hogy még soha nem hallottam róla, sőt, tudom, hogy már az ókori rómaiak is, csupán eddig az én háztartásomban nem volt. Ezt dobta a gép. És sok háztartásban nincs, mert az én korosztályom sajnos nem ezen szociálizálódott, a ’70-es, ’80-as években pont az öntöttvas edényeket cserélték le egészségtelen alumíniumokra és teflonokra, szóval, időnként igenis fel kell újra találni a spanyolviaszt, vagyis, rá kell mutatni az ifjabb nemzedéknek azokra az értékekre, amik korábban voltak. Mert ha az idősebbek magától értetődőnek veszik, hogy hát ezt mindenki ismeri, kitől halljanak róla?

  7. Györgyi Tormássy says:

    Nekem is van no name vaslábasom. Sül benne hús, kenyér. A pörkölt úgy készül, mint bográcsban, hidegen, rétegezve, lassan főzve és mégis rövidebb idő alatt, mint más lábasban. Nagyon szeretem. Ha csak ez lenne, még a levest is ebben főzném.

  8. Agi Hugi says:

    Nekem egy sokkal meretesebb magyar vaslaboson van. Anyukamtol orokoltem, belul feher, kivul kek! A legfinomabb kaposztas es babos etelek keszithetok benne.
    Lattam, hogy valaki kerdezte mi a kulonbseg a jenai es vaslabos kozott. A jenaiban inkabb szarazabb az etel, es azt sutoben lehet hasznalni. A vaslabasban, az izek osszeernek, nem eg le az etel, tuzon es sutoben is hasznalhati.

    Gyenge alkatu holgyeknek nem ajanlom, mert uressen is nagy a sulya, es tenyleg nehez emelgetni. De az etel kulonleges izo ami benne keszul!

  9. Károly Snekszer says:

    Jajjj Jaj! Kedves Moni! Nem akarta meg sérteni! MINDENBEN, AMIT LEÍRT A HAGYOMÁNYOZÁSSAL KAPCSOLATBAN, TÖKÉLETESEN IGAZA VAN.
    “hálából” elmondom az ehhez kapcsolódó felfedezésemet:
    MI A HIBÁJA AZ ÖREG TANÁRNAK? Az, hogy azt hiszi, hogy mindent elmondott azoknak az osztályoknak, amelyeket épen tanít, és így füstölög:
    “EZT MÁR MONDTAM NEKTEK!” Pedig nem mondta, csak a 10 évvel korábbiaknál.

  10. Szabó Gerda says:

    Kedves Móni!
    Épp ezt a márkát vadászom,találtam is 2 itthoni weboldalon,de sajnos nincs méretválaszték. Le tudnád írni (vagy ha nem lehet,mert reklám,akkor körülírni),hogy hol vetted?
    Köszönöm előre is és további szép,alkotós napokat kívánok 🙂

  11. Szabó Gerda says: (előzmény @maimoni)

    Köszi a gyors választ! Erre és a svéd társára rákerestem a kérdésem feltevése előtt,mert sokatmondó volt,ahogy körbeírtad,hol vetted 😉
    De akkor nem nyert,mert nincs a webáruházukban…
    De nyomozok tovább,már a gyártónak is írtam 🙂
    Azóta is elégedett vagy vele egyébként?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!