Az előző hetekben megbeszéltük, mi képezi a konyhapénz részét, és arról is ejtettünk már szót, hogy milyen gyakran érdemes vásárolni. A vásárláshoz szükségünk lesz egy jó bevásárlólistára is, ez nem kérdés – de ezt hogyan állítsuk össze? Meggyőződésem, hogy akkor tudod a konyhapénzedet a legjobban kontrollálni, ha a menüt is megtervezed, ezért erről ejtünk szót a bevásárlólista előtt.
A menütervezés előnyei:
Hogyan is tervezd meg a menüt?
A menü, és a változatos étkezés kialakításához én az alábbi irányelveket követem: egy meleg étel legyen vacsorára (nem teljes menü), mert ebédre napközben is meleget esznek az iskolában a lányok. Alapvetően kevesebb hús, sok zöldséggel és salátával:
Legyen neked is koncepciód a menütervezéshez!
Találj ki valamilyen koncepciót, amit hétről hétre követni fogsz. Miért? Mert ez fog abban segíteni, hogy gyorsan tudj összeállítani egy-egy heti menüt. Enélkül is lehet, és nyilván a kategóriák között is van átfedés és átjárás. Már ebbe a feladatba is vond be a családodat, mert így sokkal nagyobb partnerséget, együttműködést fogsz tőlük kapni.
Az is lehetséges, hogy nem akarsz minden nap frisset főzni, hanem csak kétnaponként. Vagy egyik nap levest főzöl frisset, másik nap másodikat. Rengeteg lehetőség van, bátran szabd a családodra!
Mindegy mi, de valamilyen koncepciód legyen, amit írj is le!
További javaslataim:
Koncepció 2: húsevő családoknak
Koncepció 3: vegyes étkezés
Extra tipp a menütervezéshez:
Tervezd meg a nassolnivaló mennyiségét is, mert a legtöbb család bár bevásárlólistával megy vásárolni, de ezek hiányoznak róla, és ezzel már szépen túl is költekezik. Például: kész keksz vagy csokoládé, müzlis szelet, pattogatott kukorica, vagy süss valamit, és akkor az alapanyagokkal kalkulálj.
Ha így teszel, nem lesz lelkiismeret-furdalásod, amikor ezek a kosárba kerülnek, hiszen tudatosan számoltál vele, és a mennyiségek is rendben lesznek.
Ha megtervezed a menüt, akkor a héten belül nagyon jól tudod variálni az olcsó és a drága ételeket, hogy beleférj a bevásárlási keretedbe. Így nem az lesz, hogy a hónap elején húst hússal esztek, nasi hegyek akkor még, a végén meg csak krumpli és tészta van az asztalon, semmi gyümölcs és zöldség. Tehát a menütervezésnek és a konyhapénznek köszönhetően egész hónapban egyenletes minőségű és mennyiségű ételt tudsz az asztalra tenni, túlköltekezés nélkül.
Következő témánk a bevásárlólista lesz, találkozunk a jövő héten!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)