Eper-brownie mozaik torta

Nem vagyok jó titoktartó. Pontosabban: a jó híreket nehezen tartom magamban. Egyszerűen kikívánkozik belőlem, hogy más is hadd örüljön. És így vagyok a receptjeimmel is: örülök, amikor visszajelzéseket kapok, hogy kipróbálták ezt vagy azt, és hogy milyen szuper lett. Ezért aztán most bemutatom a legújabb kreációmat, az eper-brownie mozaik tortát, ami ötvözi magában a csokis brownie töménységét, a habos krém könnyedségét és az eper zamatát.

Ajánlom szeretettel Fakanál Évának, akitől a kiváló sós-sajtos rúd receptje származik, s aki cserébe ezét szerette volna megkapni. Legyen:)epres brownie

A süti annyi rákészülést igényel, hogy sütnünk kell egy jó puha browniet, de onnantól már gyorsan megy minden.

Hozzávalók a brownie-hoz:

10 dkg étcsoki

15 dkg vaj

10 dkg cukor

3 tojás

2 ek kakaópor

10 dkg liszt

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy kis műanyag edénybe a csokit és a vajat, és nagyjából egy perc alatt mikróban olvasszuk össze. Nem baj, ha a csoki még nem olvadt fel, ha a vaj elég forró, akkor már fel fog, csak kevergessük, amíg egynemű massza nem lesz.

2. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd üssük bele egyesével a tojásokat, minden tojást dolgozzunk bele jól a masszába ( gépi habverővel ez gyorsan megy). Keverjük bele a kakaóport és a lisztet, öntsük sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (cirka 20×25). Süssük 15 percig, semmiképp ne süssük túl, inkább maradjon kicsit lágy a közepe. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kis kockákra.

IMG_0968

Amíg a brownie hűl, készítsük el a kekszes alapot, ehhez kell:

30 dkg zabkeksz

10 dkg vaj

1 ek kakaópor

A kekszet késes aprítóban daráljuk le, öntsk a darálóba a puha vajat és a kakaóport, és kevertessük jól el. Egy 28-30 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk ki a kekszet (pereme is legyen), majd tegyük a formát tíz percre a fagyasztóba.

Jöhet a krém, ehhez kell:

5 dl tejszín

25 dkg mascarpone

4 ek cukor

20 dkg, nagyobb darabokra vágott eper

a kockákra vágott brownie

A ganache-hoz:

1 dl tejszín

10 dkg étcsoki

2 dkg vaj

A tejszínt és a mascarponét habosra verjük a cukorral, belekeverjük a sütikockákat, majd óvatosan az epret is. Az egész krémet a közben megdermedt kekszalapba egyengetjük.

A süti tetejét ganache-sal vonjuk be: 1 dl tejszínt felforrósítunk, beletördelünk 10 dkg étcsokit, és addig kevergetjük, amíg szép fényes, egynemű, sötétbarna massza nem lesz. Ekkor a vajat is beledobjuk, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Bevonjuk vele a sütit.

Én habcsókokkal díszítettem (volt éppen), de ezek hiányában nyugodtan mehet rá epergerezd, esetleg még tejszínhab-rózsa is.

Azért nagyon kíváncsi lennék, hányan olvastátok el idáig.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »