Nem vagyok jó titoktartó. Pontosabban: a jó híreket nehezen tartom magamban. Egyszerűen kikívánkozik belőlem, hogy más is hadd örüljön. És így vagyok a receptjeimmel is: örülök, amikor visszajelzéseket kapok, hogy kipróbálták ezt vagy azt, és hogy milyen szuper lett. Ezért aztán most bemutatom a legújabb kreációmat, az eper-brownie mozaik tortát, ami ötvözi magában a csokis brownie töménységét, a habos krém könnyedségét és az eper zamatát.
Ajánlom szeretettel Fakanál Évának, akitől a kiváló sós-sajtos rúd receptje származik, s aki cserébe ezét szerette volna megkapni. Legyen:)
A süti annyi rákészülést igényel, hogy sütnünk kell egy jó puha browniet, de onnantól már gyorsan megy minden.
Hozzávalók a brownie-hoz:
10 dkg étcsoki
15 dkg vaj
10 dkg cukor
3 tojás
2 ek kakaópor
10 dkg liszt
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy kis műanyag edénybe a csokit és a vajat, és nagyjából egy perc alatt mikróban olvasszuk össze. Nem baj, ha a csoki még nem olvadt fel, ha a vaj elég forró, akkor már fel fog, csak kevergessük, amíg egynemű massza nem lesz.
2. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd üssük bele egyesével a tojásokat, minden tojást dolgozzunk bele jól a masszába ( gépi habverővel ez gyorsan megy). Keverjük bele a kakaóport és a lisztet, öntsük sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (cirka 20×25). Süssük 15 percig, semmiképp ne süssük túl, inkább maradjon kicsit lágy a közepe. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kis kockákra.
Amíg a brownie hűl, készítsük el a kekszes alapot, ehhez kell:
30 dkg zabkeksz
10 dkg vaj
1 ek kakaópor
A kekszet késes aprítóban daráljuk le, öntsk a darálóba a puha vajat és a kakaóport, és kevertessük jól el. Egy 28-30 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk ki a kekszet (pereme is legyen), majd tegyük a formát tíz percre a fagyasztóba.
Jöhet a krém, ehhez kell:
5 dl tejszín
25 dkg mascarpone
4 ek cukor
20 dkg, nagyobb darabokra vágott eper
a kockákra vágott brownie
A ganache-hoz:
1 dl tejszín
10 dkg étcsoki
2 dkg vaj
A tejszínt és a mascarponét habosra verjük a cukorral, belekeverjük a sütikockákat, majd óvatosan az epret is. Az egész krémet a közben megdermedt kekszalapba egyengetjük.
A süti tetejét ganache-sal vonjuk be: 1 dl tejszínt felforrósítunk, beletördelünk 10 dkg étcsokit, és addig kevergetjük, amíg szép fényes, egynemű, sötétbarna massza nem lesz. Ekkor a vajat is beledobjuk, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Bevonjuk vele a sütit.
Én habcsókokkal díszítettem (volt éppen), de ezek hiányában nyugodtan mehet rá epergerezd, esetleg még tejszínhab-rózsa is.
Azért nagyon kíváncsi lennék, hányan olvastátok el idáig.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)