Mai Móni

Eper-brownie mozaik torta

Nem vagyok jó titoktartó. Pontosabban: a jó híreket nehezen tartom magamban. Egyszerűen kikívánkozik belőlem, hogy más is hadd örüljön. És így vagyok a receptjeimmel is: örülök, amikor visszajelzéseket kapok, hogy kipróbálták ezt vagy azt, és hogy milyen szuper lett. Ezért aztán most bemutatom a legújabb kreációmat, az eper-brownie mozaik tortát, ami ötvözi magában a csokis brownie töménységét, a habos krém könnyedségét és az eper zamatát.

Ajánlom szeretettel Fakanál Évának, akitől a kiváló sós-sajtos rúd receptje származik, s aki cserébe ezét szerette volna megkapni. Legyen:)epres brownie

A süti annyi rákészülést igényel, hogy sütnünk kell egy jó puha browniet, de onnantól már gyorsan megy minden.

Hozzávalók a brownie-hoz:

10 dkg étcsoki

15 dkg vaj

10 dkg cukor

3 tojás

2 ek kakaópor

10 dkg liszt

1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Tegyük egy kis műanyag edénybe a csokit és a vajat, és nagyjából egy perc alatt mikróban olvasszuk össze. Nem baj, ha a csoki még nem olvadt fel, ha a vaj elég forró, akkor már fel fog, csak kevergessük, amíg egynemű massza nem lesz.

2. Adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd üssük bele egyesével a tojásokat, minden tojást dolgozzunk bele jól a masszába ( gépi habverővel ez gyorsan megy). Keverjük bele a kakaóport és a lisztet, öntsük sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe (cirka 20×25). Süssük 15 percig, semmiképp ne süssük túl, inkább maradjon kicsit lágy a közepe. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kis kockákra.

IMG_0968

Amíg a brownie hűl, készítsük el a kekszes alapot, ehhez kell:

30 dkg zabkeksz

10 dkg vaj

1 ek kakaópor

A kekszet késes aprítóban daráljuk le, öntsk a darálóba a puha vajat és a kakaóport, és kevertessük jól el. Egy 28-30 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk ki a kekszet (pereme is legyen), majd tegyük a formát tíz percre a fagyasztóba.

Jöhet a krém, ehhez kell:

5 dl tejszín

25 dkg mascarpone

4 ek cukor

20 dkg, nagyobb darabokra vágott eper

a kockákra vágott brownie

A ganache-hoz:

1 dl tejszín

10 dkg étcsoki

2 dkg vaj

A tejszínt és a mascarponét habosra verjük a cukorral, belekeverjük a sütikockákat, majd óvatosan az epret is. Az egész krémet a közben megdermedt kekszalapba egyengetjük.

A süti tetejét ganache-sal vonjuk be: 1 dl tejszínt felforrósítunk, beletördelünk 10 dkg étcsokit, és addig kevergetjük, amíg szép fényes, egynemű, sötétbarna massza nem lesz. Ekkor a vajat is beledobjuk, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Bevonjuk vele a sütit.

Én habcsókokkal díszítettem (volt éppen), de ezek hiányában nyugodtan mehet rá epergerezd, esetleg még tejszínhab-rózsa is.

Azért nagyon kíváncsi lennék, hányan olvastátok el idáig.

IMG_0970

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Edit Márton says:

    Én elolvastam. Mindig el szoktam :-).

  2. Zsófia Feketéné says: (előzmény @Edit Márton)

    Tetszett a recept ki is fogom próbálni, de nem habcsókkal. Szép napot.

  3. Judit Mihály says:

    Elovastam végig, mint rendesen 🙂
    Köszönet, hogy megoszotottad velünk is a receptet,
    el is készítem a fiam szülinapjára.Borítékolható a siker 🙂

    Üdv.,Judit.

  4. Zsu Bal says:

    En is es megsutom a fiam 1. szulinapjara, szuper recept.

  5. Laczkó Ildikó says:

    Én is elolvastam végig és el is fogom készíteni. a hétvégén elkészítettem az epres paleo tortádat és nagyon finom lett. Köszönöm 🙂

  6. GDóri says:

    Én is elolvastam, el szoktam. Már az a taktikám hogy csak úgy nyitom meg az oldalt ha van annyi időm hogy lelkifurdalás nélkül elolvashassam ha van valami új 🙂 Kedves Móni, esetleg ha időd engedi, nem írnál egy új összefoglalót arról, hogy merre kaphatók Mónisütik? 🙂 Mert tudom volt régebben a Balaton körül.. sorozat, de azóta vannak más helyek is, nem? Már nem a reklám végett csak hogy a kevésbé szerencsés pestiek se csússzanak le ha már arra járnak. Köszi 🙂

  7. Éva Kandikó says:

    na ná, hogy elolvastam, és NAGYON köszönöm!

  8. nagynercs@gmail.com says:

    Elolvastam 😀
    és én is szeretném a Mónisütis címeket, bár mi Pesttől is messze vagyunk, de néha a Balaton felé járunk. Ritkán még Keszthelyen is! 😀

  9. Kedves Néző says:

    Szia Móni ! Ma végre eljött a nagy nap, hogy nemcsak olvasgatok a sütieidről, de meg kóstolhattam…pont ezt ( szigligeti várkávézóban) . Mondanom sem kell: nagyon ízlett!:-) Be is tankolunk belőle még 2-t . Pécs környékéről jöttünk, ahol kevés az ilyen házias jellegű, profi alapanyagokból készült, szívvel- lélekkel készült süti… ( bár biztos itt is van, csak nem vagyok elég tájékozott 😉 Én is nagyon szépen megköszönném, ha lenne egy aktuális cím-lista, hogy hol találkozhatunk az alkotásaiddal. Előre is köszi !

  10. Laczkó Ildikó says:

    Móni, sikerült elkészítenem a világ legfinomabb tortáját. Örök hála érte Neked 🙂 Köszönöm!
    Csináljátok meg ti is, isteni finom.

  11. Nikolett Sanda says:

    Kedves Móni!Nagyon örülök,hogy rátaláltam a receptjeidre,a Kinder maxi king tortát már el is készítettem,valami isteni lett!!! Most ezt a tortát próbálom ki,biztosan ennek is hatalmas sikere lesz 🙂 Egy kérdésem viszont lenne,a krémbe habtejszín,vagy sima tejszín kell ?:)

  12. Kedves Nikolett! A sima tejszín a habtejszín, sosem főző, és soha-soha-soha sem növényi. Remélem, ezzel is sokert aratsz:)

  13. Nikolett Sanda says:

    Én is ìgy gondoltam,csak biztosra mentem 🙂 Növényit pedig még akkor sem használnék ha fizetnének érte….:D Köszönöm szépen!:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!