Mai Móni

Crostata di frutta – a gyümölcsös pite olaszul

Amint kitavaszodik, és a boltokban megjelennek a színes gyümölcsök – hiába nem magyarok azok még – a vendégek keresik a gyümölcsös sütiket. Olyan, mintha akkor hinnénk csak el igazán, hogy vége a télnek, ha már ettünk epret. A kockázatok és mellékhatások tekintetében.

Hát itt az év első friss gyümölcsös pitéje, a gyümölcsök alatt finom, laza vaníliás krémmel. Jöhet a nyár.

crostata1

Hozzávalók a tésztához (amit úgy hívnak, hogy pasta frolla):

250 g liszt

125 g vaj

100 g cukor

2 tojássárga

reszelt citromhéj

  1. Késes robotgépben keverjük egyneművé a hideg vajat (kockákra vágva) a liszttel. Öntsük egy edénybe a keveréket, adjuk hozzá a citromhéjat és a tojássárgát, gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpackba, tegyük hűtőbe fél órára.
  2. Vegyünk elő egy 28 centi átmérőjű pitetálat, vajazzuk-lisztezzük ki, majd nyújtsuk ki a tésztát, és tegyük a formába. Terítsünk sütőpapírt a tésztára, szórjuk meg rizzsel, vagy lencsével, babbal, vagy akinek van, az használhatja a sütőgyöngyeit, a lényeg, hoyg vaksütést alkalmazunk, azaz: valódi töltelék nélkül, de valamilyen eltávolítható nehezékkel sütjük meg a tésztát. Ennek azért van értelme, mert így biztosan szép egyenletes lesz. Vaksütés nélkül is abszolút jó lesz, egyébként, ne aggódjatok. Ha nem kiállításra mentek vele.
  3. 180 fokon 15-20 perc alatt süssük meg a tésztát. Teljesen, szép pirosra.

crostata2

Jöhet a krém! Ehhez kell:

5 dl tej

2 dl tejszín

5 tojássárga

3 dkg keményítő

10 dkg cukor

10 dkg vaj

fél vaníliarúd

  1. Öntsük egy lábasba a tejszínt, és a tejből 4 dl-t, kaparjuk bele a vaníliamagokat, és a héjat is dobjuk bele. Melegítsük, és amikor már majdnem forr, egy kis keverőtálban keverjük el a tojássárgákat, a cukrot, a keményítőt a maradék egy deci tejjel.
  2. Amikor a tej forrni kezd, öntsük bele ezt a sűrítő masszát, és sűrűsödésig keverjük – ekkor zárjuk el alatta a lángot. Keverjük a pudingunkat még, adagoljuk bele a vajat közben, és úgy hagyjuk hűlni, hogy közben gyakran megkeverjük – különben bebőrősödik, ami darabossá teszi a krémünket, ha nem szedjük le róla.
  3. Amikor a krém már csak langyos, öntsük bele a megsült tésztaalapba.

crostata3

Most jön a legszebb rész: mindenféle színes gyümölccsel díszítsük. Ha nem esszük meg azonnal, érdemes a gyümölcsöket lekenni tortazselével, hogy ne száradjanak ki. SAM_0289

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!