Hogy mitől spanyol és mitől szél, ne is kérdezzétek. Az inspirációt a Kávé és Csokoládé blogról merítettem, a recept Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve c. könyvéből származik eredetileg. Magyar forrást nagyon keveset találunk, ám ha úgy keresünk rá, hogy spanische windtorte, máris válogathatunk a képek között. Ránézésre kiderül: egyfajta Pavlováról van szó, habcsók lapok, tejszínhab, gesztenye vagy gyümölcs. Rossz nem lehet. Amellett, hogy finom, előnye, hogy gluténmentes, a másik, hogy felhasználhatjuk benne a maradék tojásfehérjéket. Kicsit módosítottam a receptem, mert az eredeti adag szerint olyan sok lett a habcsókmassza, hogy már azt sem tudtam, mi legyen még belőle.
Elöljáróban elmondom, hogy 2 lapot kell sütnünk, de a légkeverés nem annyira jó neki. Ez azt jelenti, hogy alsó-felső sütéssel egyszerre egy lap készülhet, az viszont úgy három órán át. Tehát a széltorta nem olyan gyors, mint a szél, nem az “elhatároztam, fél óra múlva készen van” kategória. Testvérek között is hat óra.
Hozzávalók 2 laphoz:
8 tojásfehérje (kb. 32 dkg)
40 dkg cukor
1 tk balzsamecet
Ha nincs két sütőnk – lássuk be, az átlagos háztartásokban nincs -, akkor egyszerre csak az egyik lapot készítjük el, teát a hozzávalókban megadott adagok felével dolgozunk. 4 tojásfehérjét rettentő habosra verünk 20 dkg cukorral (robotgéppel, mindenképpen), amikor már majdnem kemény a hab, a balzsamecetet is hozzáadjuk. Ha nincs, hát nincs, nem lesz tragédia. Akkor jó a hab, amikor olyan kemény hogy ha felfordítjuk az edényt, nem esik ki belőle.
Kenjük a massza nagy részét sütőpapírral borított tepsire, lehetőleg valami tortagyűrűbe – 26 centi átmérőt javasolok. A maradék habbal nyomózsákból nyomjuk körbe a gyűrű mentén a leendő tortalapunkat. Valahogy így.
Mindössze hat óránk telt el tehát, az összeállítás ehhez képest pikk-pakk.
A töltelék hozzávalói:
50 dkg gesztenyemassza
5 dl habtejszín
3 ek cukor
habfixáló
10-15 dkg kiolvasztott mirelit meggy
10 dkg étcsoki
1 dl tejszín
A meggyet kiolvasztjuk, a gesztenyemasszát ugyancsak. Végül habbá verjük a tejszínt a cukorral és a habfixálóval.
Összeállítás:
Az alsó lapra reszeljük a gesztenye felét, meglocsoljuk a ganache-sal, szórunk rá pár szem meggyet, és a tejszínhab felét is elhelyezzük rajta, Jöhet a másik lap, a díszesebb. Na, itt velem elszaladt a ló. Először reszeltem bele gesztenyét, rá csokit, meggyet, a tejszínhabot, majd úgy gondoltam, akkor lesz jó, ha a tetejére még egy kis gesztenye, meggy és csoki kerül.
Hát így is lett.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)