Mai Móni

Szabolcsi sárga túró

A sárga túró klasszikus húsvéti étel, bár én életemben először néhány éve találkoztam a recepttel gasztroblogokon. Nem véletlen, mindig a Dunántúlon laktam, ez az édes fogás pedig Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a legnépszerűbb, de az egész Alföldön jól ismerik.  Pár éve mi is elkészítjük, színesíti az ünnepi kínálatot, és több napig eltartható hűtőben.

Hozzávalók:

1 l tej

10 db tojás

3 ek kristálycukor

fél kk őröltfahéj

fél marék mazsola

1 kk só

a1

A tejet egy lábasba öntjük, forralni kezdjük. Közben a tojásokat mély tálba ütjük és a cukorral, a sóval, fahéjjal habverővel lazán felverjük. Nem kell nagyon, sőt, nem is szabad, csak mintha rántottának vernénk. Adjuk hozzá a mazsolát is. Ha forr a tej, öntsük bele, és takarékon állandó keverés mellett addig forraljuk, amíg összetúrósodik, a leve híg, kissé átlátszó nem lesz.

Vegyük le a tűzről. Egy szűrőt béleljünk ki egy tiszta, és ha lehet, ritkább szövésű konyharuhával, öntsük bele a masszát. Fogjuk össze a konyharuha sarkait, kössük meg, majd szúrjunk a csomóba egy fakanalat, és a batyut lógassuk egy nagy fazékba. Körülbelül két óra alatt gyönyörűen kicsepeg a felesleges lé a „túróból”; vegyik ki a ruhából, tegyük tálra, és szeleteljük.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!