Zala kocka

Veszprém megyében nőttem fel, középiskolába kerültem át Zalába, Keszthelyre. Vendéglátóipari szakközépbe jártam, amint erről már többször is meséltem, és az iskolához tartozott akkoriban egy étterem és egy presszó: a Juventus és a Juvi. A szakmunkások gyakorlatoztak itt, mi pedig, szakközepesek csak vendégként ültünk be. Na, itt ettem először Zala kockát, jól rá is kaptam, nem is tudom, meddig ez volt az egyik kedvencem. Meg a somlói galuska. Mivel utóbbi általam tortásított változata már szerepelt itt a blogon, ideje, hogy a másik nagy klasszikus is megjelenjen. Na persze, egy kis mónis csavarral. 

A tésztája egyszerű piskótalap: két kakaós és egy világos. A krémje pedig vajas csokikrém, amibe én igazi csokit is olvasztottam, meg azért belekevertem egy mascarponét is.

Először a krémet kell elkészítenünk, mert annak ki kell hűlnie.

Hozzávalók:

1 liter tej

5 tojássárgája

20 dkg cukor

10 dkg étkezési keményítő

2 ek kakaópor

10 dkg étcsoki

25 dkg mascarpone

30 dkg vaj

10 dkg porcukor

A tejből kiveszünk 1 dl-t, a többit feltesszük a tűzhelyre egy olyan lábasban, amelyben nyugodtan főzhetünk pudingot, és nem kell attól tartanunk, hogy leég. Erre általában a vastag aljú edények a legjobbak, amelyek egyenletesen osztják el a hőt.

Egy kis műanyag keverőtálba tesszük a tojássárgákat, a keményítőt, a cukort és a kakaóport, és a félretett egy deci tejjel csomómentesre keverjük. Amikor forr a tűzhelyre tett tej, beleöntjük ezt a kakaós sűrítő masszát, majd folyamatosan keverjük a sűrűsödésig, és akkor elzárjuk alatta a lángot. Keverjük még egy kicsit,majd hagyjuk hűlni. Amikor kb. 60 fokos – nem égeti a beledugott ujjunkat – tördeljük össze a csokit, és keverjük hozzá. Hagyjuk tovább hűlni, és amikor már nem is langyos, akkor dolgozzuk bele a mascarponét. A vajat a porcukorral keverjük habosra, és fokozatosan adagoljuk hozzá a csokis krémet.

Amíg a krém kihűlésére várunk, megsüthetjük a lapokat.

A kakaós lapok hozzávalói:

2×5 tojás

2×5 ek cukor

2×4 ek liszt

2×1 ek kakaópor

A sima lapé:

5 tojás

5 ek cukor

5 ek liszt

Aki nem tudja egyszerre sütni a lapokat a sütőjében (légkeverésen sikerülhet egy jó sütővel), annak külön-külön kell megkevernie a tésztákat. Ennek a menete pedig:

  1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokosra. A nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
  2. A tojásokat a cukorral gépi habverővel négy-öt percig verjük, amíg nagyon habos nem lesz. Ekkor hozzákeverjük kanalanként a lisztet, a kakaós lapoknál plusz még a kakaóport, és a masszát a egyenletesen a tepsibe simítjuk. Kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

Jöhet az összeállítás. A krémet úgy kell elosztanunk, hogy vastagabb krém kerüljön két-két lap közé, a tetejére pedig vékonyabb. Ha matekosan akarom kifejezni, akkor 2/5-öd, 2/5-öd, 1/5-öd.

Alulra az első kakaós lap kerül, majd a krém 2/5-öd része, ugye. Erre jön a világos lap, a krém másik 2/5-öde. Második kakaós lap, és végül a tetejére szánt krém.

És most jön, ami nem maradhat el: EGÉRKAKIIII!

Enélkül a Zala kocka félkarú óriás.

Ha valaki nem tudja (mert olyan fiatal): az egérkaki a szóban forgó ürülékre megtévesztésig hasonlító csokidara. Ezt feltétlenül szerezzétek be, ha a Zala kocka készítésére adjátok a fejeteket.Ebből az adagból 25 emberes kockát lehet vágni. Úgyhogy hívjatok vendégeket, egyetek sütit.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »