Tízperces mini kuglóf

Ti is összevásároltok ilyen-olyan sütési kellékeket, hogy aztán a következő tíz évet valamelyik konyhaszekrény alján töltsék? Ó, nem vagytok ám egyedül. Van ilyen kis jópofa szilikon hatos minikuglóf forma is valahol? Vagy kettő is? Na, akkor most vegyétek elő.

A recept már szerepelt a blogon, normál méretű kuglófot sütöttem a masszából. Ugyanez a mennyiség 15-18- mini kuglófra elég, attól függően, mennyire tömjük meg a mélyedéseket.

Erről a formáról van szó:

Ha csak egyet vettünk annak idején, akkor több körben kell megsütnünk a sütiket, ha többet, akkor talán egyszerre meglesz az összes.

Hozzávalók:

5 tojás

25 dkg cukor

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 dl olaj

1 dl tej

1 púpozott ek kakaópor (cukrozatlan)

A csokiganache-hoz:

15 dkg étcsoki

1,5 dl habtejszín

Eredetileg a recept úgy szól, hogy a fehérjét külön fel kell verni, de én nem szoktam. Pontosan ugyanolyan jó eredmény érhető el, ha az egész tojásokat a cukorral, gépi habverővel, magas fokozaton legalább öt percig verjük, és egy tállal kevesebbet is koszolunk. Tehát:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra, és kivesszük belőle a rácsot (szilikonos formánál így kell).

A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, 5 percig legalább. Utána belekeverjük a lisztet, a sütőport, az olajat és a tejet. A massza felét külön vesszük, és belekeverjük a kakaóport, a fehér tésztába meg dobálhatunk kandírozott narancshéjat.

A szilikonos formát vagy formákat a sütő konyhapultra helyezett rácsára tettem, ugyanis a megtöltött formát már nem ajánlatos emlegetni, könnyen pórul járhatunk. A formákat majdnem félig megtöltjük a fehér masszával, majd teszünk rá annyit a kakaósból, hogy azért ne legyen tele a mélyedés, mert a tészta nőni fog sülés közben. Valami kis pálcával, késsel kissé összemárványozzuk a kétféle masszát.

A rácsot a formákkal együtt a sütőbe helyezzük, és úgy 25 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűltek a minikuglófok, kivesszük őket a formákból. Jöhet a csokizás.

Forrósítsuk fel a tejszínt, majd tördeljük bele az étcsokit (ekkor már nehogy főzzük ám!), és kevergessük addig, amíg szép, fényes, egynemű sötétbarna masszát nem kapunk. Ha hagyjuk hűlni a ganache-t, egyre sűrűbb, vastagabb lesz. Döntsük el, hogyan szeretnénk, és vonjuk be a kis sütiket. Díszítsük akárhogy: kandírozott narancshéjjal, kókuszreszelékkel, pisztáciával, apró cukorgyönggyel. Vagy nem is kell. Ezek nélkül is irgalmatlanul jó.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »