Mákos kölespuding citromhabbal

Bár személyesen nem vagyok érintett, rendkívül sok ismerősöm érzékeny valamelyik tápanyagra, vagy épp cukorbeteg. Ez is indított arra anno, hogy a kávézókban kapható süteményeim között legyenek olyanok, amelyek számukra is fogyaszthatóak. Persze, mindig hangsúlyozom, hogy a legnagyobb igyekezetem ellenére az üzemem nem gluténmentes, a levegőben száll a glutén, az biztos, meg aztán tejjel is dolgozunk, tehát akit ezeknek az anyagoknak a minimális jelenléte is már megbetegíthet, annak sajnos nem jelentenek megoldást az én mentes-desszertjeim.

De tudom, hogy sokaknak igen. Most egy új finomságot mutatok meg, bár az elkészítése egy kicsit sokáig tart – persze, én 24 darabot készítettem, ha csak 6 kell, az nem olyan vészes -, de igazi villantós, finom süti.

A receptet kedves barátnőm, Hadarik Rita inspirálta; könyvében, az Egészséges ínyencfalatokban szerepel hasonló, mákba forgatott kölespuding, csak azt alma alapra helyezte, és narancssziruppal öntötte le, én pedig citromhabbal töltöttem meg. Ez az új glutén-, laktóz- és cukormentes receptem. GLC zéró. Ez lesz a csoport neve.

Hozzávalók 6 db-hoz:

20 dkg köles

8 dl laktózmentes tej

7 dkg nyírfacukor

darált mák a “bundázáshoz”

A krémhez:

4 citrom leve és héja

2 tojás

5 dkg nyírfacukor

5 dkg laktózmentes vaj

2 dl laktózmentes tejszín

  1. Először is megfőzzük a kölest. Engedjünk rá vizet, és mossuk át alaposan, addig, amíg tiszta víz nem jön le róla. Ekkor hagyjunk rajta annyit, amennyi épp ellepi, és kezdjük főzni. Amikor a vizet már szinte teljesen beszívta, akkor öntsük rá a tejet. Főzzük meg a kölest, a végén édesítsük a nyírfacukorral, és hagyjuk kihűlni.
  2. Közben főzzük meg a krémet: gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a citromlevet, a nyírfacukrot és a tojásokat, reszeljük bele a citromok héját is. Amikor a krém sűrű, vegyük le a gőzről, keverjük bele a vajat. Ezt is hagyjuk kihűlni.
  3. Válasszunk ki 6 egyforma poharat, tálkát, muffinformát, mindegy: béleljük ki folpackkal. Osszuk el a kölest a formákba úgy, hogy annyi maradjon, amennyivel a töltés után még befedjük a krémet. A közepébe kiskanállal vájjunk lyukat.

4. Forgassuk a kihűlt citromkrémbe a felvert tejszínhabot, és ezzel a krémmel töltsük be a kölespudingot.

5. A maradék kölessel fedjük be a krémet, ez lesz a talp.

6. Hagyjuk kicsit dermedni a pudingokat, majd fordítsuk ki a pohárból.7. Szedjük le róluk a folpackot.

8. Hempergessük meg a mákban.

Alaposan.

9. Díszíthetjük maradék citromkrémmel, citromszelettel.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »