Bár személyesen nem vagyok érintett, rendkívül sok ismerősöm érzékeny valamelyik tápanyagra, vagy épp cukorbeteg. Ez is indított arra anno, hogy a kávézókban kapható süteményeim között legyenek olyanok, amelyek számukra is fogyaszthatóak. Persze, mindig hangsúlyozom, hogy a legnagyobb igyekezetem ellenére az üzemem nem gluténmentes, a levegőben száll a glutén, az biztos, meg aztán tejjel is dolgozunk, tehát akit ezeknek az anyagoknak a minimális jelenléte is már megbetegíthet, annak sajnos nem jelentenek megoldást az én mentes-desszertjeim.
De tudom, hogy sokaknak igen. Most egy új finomságot mutatok meg, bár az elkészítése egy kicsit sokáig tart – persze, én 24 darabot készítettem, ha csak 6 kell, az nem olyan vészes -, de igazi villantós, finom süti.
A receptet kedves barátnőm, Hadarik Rita inspirálta; könyvében, az Egészséges ínyencfalatokban szerepel hasonló, mákba forgatott kölespuding, csak azt alma alapra helyezte, és narancssziruppal öntötte le, én pedig citromhabbal töltöttem meg. Ez az új glutén-, laktóz- és cukormentes receptem. GLC zéró. Ez lesz a csoport neve.
20 dkg köles
8 dl laktózmentes tej
7 dkg nyírfacukor
darált mák a “bundázáshoz”
A krémhez:
4 citrom leve és héja
2 tojás
5 dkg nyírfacukor
5 dkg laktózmentes vaj
2 dl laktózmentes tejszín
- Először is megfőzzük a kölest. Engedjünk rá vizet, és mossuk át alaposan, addig, amíg tiszta víz nem jön le róla. Ekkor hagyjunk rajta annyit, amennyi épp ellepi, és kezdjük főzni. Amikor a vizet már szinte teljesen beszívta, akkor öntsük rá a tejet. Főzzük meg a kölest, a végén édesítsük a nyírfacukorral, és hagyjuk kihűlni.
- Közben főzzük meg a krémet: gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre a citromlevet, a nyírfacukrot és a tojásokat, reszeljük bele a citromok héját is. Amikor a krém sűrű, vegyük le a gőzről, keverjük bele a vajat. Ezt is hagyjuk kihűlni.
- Válasszunk ki 6 egyforma poharat, tálkát, muffinformát, mindegy: béleljük ki folpackkal. Osszuk el a kölest a formákba úgy, hogy annyi maradjon, amennyivel a töltés után még befedjük a krémet. A közepébe kiskanállal vájjunk lyukat.
4. Forgassuk a kihűlt citromkrémbe a felvert tejszínhabot, és ezzel a krémmel töltsük be a kölespudingot.
5. A maradék kölessel fedjük be a krémet, ez lesz a talp.
6. Hagyjuk kicsit dermedni a pudingokat, majd fordítsuk ki a pohárból.7. Szedjük le róluk a folpackot.
9. Díszíthetjük maradék citromkrémmel, citromszelettel.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Istenem!!! elaléltam ennek a finomságnak a receptjétől! valami fenomenális!
Azta!Nagyon szép és milyen finom lehet!