Amint egy kicsit pihenek, mindig feltámad bennem a vágy, hogy változatosabban főzzek-süssek a családomnak. Ez a töltött tésztatekercs azért jó, mert nagyon gyorsan összeállítható, és tulajdonképpen bármit beletehetünk, amit csak találunk. Akár maradék pörköltet, sajtot, kolbászt, és persze különböző zöldségeket is összevariálhatunk. Kísérletezzetek bátran!
Hozzávalók 1 tekercshez
a tésztához:
20 dkg liszt
1 kk sütőpor
fél kk só
5 dkg vaj
1 tojás
annyi tej, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk (ez nem sok, kb. fél deci, úgyhogy óvatosan!)
A töltelékhez:
1 vöröshagyma
20 dkg gomba
1 kaliforniai paprika
10 dkg reszelt sajt
1-2 ek mustár
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj
só
bors
- Elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A gombát szeleteljük, a paprikát kis kockákra daraboljuk, a fokhagymagerezdeket kés lapjával összenyomjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rádobjuk a többi zöldséget, és összepároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Általában addigra pont elkészül, mire elpárolódik a leve. Akkor ízesítjük a mustárral, és összeforgatjuk a reszelt sajttal.
- Már miközben a zöldségek párolódnak, összegyúrhatjuk a tésztát. A tojás és a tej kivételével tálba tesszük a hozzávalóit, összemorzsoljuk, hogy a vaj ne maradjon egy csomóban. Hozzáadjuk a tojást, és a kevéske tejet, és nem ragacsos, jól gyúrható tésztát készítünk belőle. Ha véletlenül mégis sok lett a tej, egészítsük ki liszttel a tésztát, de aztán már tényleg óvatosan!
- Kapcsoljuk be a sütőt 190 fokosra (alsó-felső sütés).
- A tésztát tegyük lisztezett gyúrólapra, és nyújtsuk kb. 25×45 centis téglalappá. A tölteléket tegyük a tészta közepére.
- Hajtsuk be a két végét (ami itt a képen az alsó és a felső széle), majd csavarjuk fel.
- Kenjük le tojással a tekercset, szórjuk meg szezámmaggal, majd süssük 30-35 percig, amíg szép piros nem lesz. Nagyon finom.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nahát, pont így voltam én is. Téli szünetben elhatároztam, hogy egészségesebb ételeket fogok főzni, sok zöldség, kevés cukor, liszt. (Egyébként a blogodon találkoztam először a kókuszzsírral, melyet azóta is használok, sőt a kókuszvirágcukorral is) Ezt a zöldséges bélest mindenképp ki fogom próbálni, annyira guszta.