Vállalhatatlan a bejgli? Süss belőle bejglitortát!

Velem is előfordul, hogy egy recept nem úgy sikerül, ahogy kellene. Olyankor két megoldás lehetséges: vagy továbbhasznosítható az elrontott étel, vagy nem. Ha nem, akkor kutya, vagy kuka. Ha igen, akkor kibontakozhat a kreativitás.

Újrahasznosítás

Na most, gondoljatok bele, hogy nem egy adagnyi bejglitek nem sikerül, hanem négy, és ott álltok 24 kirepedt bejglivel, ami ugyan nagyon finom, de ha cukrászok vagytok, a renomé miatt nem adhatjátok oda a vevőknek.

Ilyenből négy.

Ilyenkor kellenek a mentőötletek, nekem is jött egy: bejglitorta. És bevált! A bejgliélmény fokozható, méghozzá finom vaníliakrémmel, egy kis lekvárral, roppanós tojáshabbal, pirított dióval!

Hozzávalók:

1,5-2 rúd bejgli (igazából mindegy, milyen)

1 l tej

5 tojássárga

9 dkg étkezési keményítő

fél vaníliarúd kikapart magjai

15 dkg cukor

6-8 ek szilvalekvár (lehet barack is)

A tetejére:

3 tojásfehérje

20 dkg cukor

maréknyi durvára tört dió

  1. Először megfőzzük a pudingot. A tejet 1 dl kivételével felforraljuk a vaníliával. Egy kis edénybe tesszük a tojássárgákat, hozzámérjük a cukrot, a keményítőt, és összekeverjük a maradék 1 dl tejjel, és a forró tejbe keverjük egy habverővel, sűrűsödésig főzzük, és egyből elzárjuk alatta a lángot.
  2. Egy 26 centis kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, és kirakjuk szorosan bejgliszeletekkel. (Kirakhatjuk a forma oldalát is, jól fog mutatni, azonban így kevésbé tartós a tortánk, ugyanis az oldalán kiszáradnak a bejgliszeletek.) Ráöntjük a krémet, majd a tetejére is teszünk bejglit, ezt már nem olyan szorosan. Megkenjük a szeleteket szilvalekvárral.
  3. Felverjük a tojásfehérjét a cukorral, rákenjük a torta tetejére, megszórjuk a dióval, majd 170 fokon 35 percig sütjük, hogy jó ropogós habcsókréteg legyen a fehérjéből.

Hűtsük ki teljesen, mielőtt kivennénk a formából.

Azért hadd jegyezzem meg, hogy otthoni fogyasztásra a kirepedt bejgli a legjobb: legtöbbször ugyanis azért reped ki, mert túl sok benne a töltelék.

Bejglirecept lépésről lépésre ITT.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »