Ilyen kis sütigolyókat sokféle alapanyagból elő lehet állítani, mégis, valamilyen oknál fogva a kókuszgolyó a legelterjedtebb. Én sokszor készítek maradék piskótából, mert hát nálam keletkezik ilyesmi is, hiszen cukrász volnék. Na de most maceszből, azaz pászkából gyúrtam golyókat, az ötletet Fűszeres Eszter szakácskönyvében láttam még régen, a pászkát meg valakitől kaptuk pár hete, és mivel csak úgy magában nem fogy, gondoltam, legyen belőle süti.Na de mondok először pár szót a maceszről. Pászkának is nevezik, a zsidóság kovásztalan kenyere, csak lisztből és vízből készül. Pészah ünnepén van kimondott szerepe a vallásban: ez az ünnep az Egyiptomból való kivonulás emlékét őrzi, amikor a tíz csapást követően a zsidóknak olyan sietve kellett elhagyniuk a rabszolgaság földjét, hogy még a kenyérnek sem volt ideje megkelni. Innen az ünnepen a kovásztalan kenyér, amelynek érdekessége, hogy a liszt és a víz keveredését követően 18 percen belül sütőbe kell kerülnie, mert aztán már erjedésnek indulhat a tészta.
Nos, nálunk jellemzően nincs macesz, most mégis hozzánk keveredett egy dobozzal. Ami megmaradt belőle – úgy 25 dekányi, azt ledaráltam, és összekevertem a következő hozzávalókkal:
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg olvasztott étcsoki
aszalt gyümölcsök vegyesen (sárgabarack, papaya, kandírozott narancshéj, meggy), aprítógéppel összeaprítva
pár evőkanál rum
fél dl kávé
kis narancslé
1 tk fahéj
3 kardamom mag összetörve
Miután összekevertük a hozzávalókat, kicsit állni hagyjuk, hogy a macesz magába szívja a folyadékot. Aztán diónyinál valamivel nagyobb gombócokat formázunk a masszából; én olvasztott fehér csokit tettem a tetejükre, meg egy-egy aszalt papaya kockát.
Ugyanúgy számtalan módon készíthető, mint a kókuszgolyó, bátran kísérletezzetek. Nagyon finom.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Ezt csak megerősíteni tudom! Minden, ami macesz, nagyon finom.
Amikor gyerek voltam, a közvetlen szomszédaink zsidók voltak, és ők kaptak Izraelből maceszt -gondolom, pészah előtt-, mi meg tőlük kaptunk (az 50-es évek végéről beszélek). Imádtam, kakaóba áztatva. Azóta is imádom, csak mostanában igencsak boros áron mérik a boltok a maceszt.
Nekem a nagypapám szokta venni, még nagyon régen, és sosem értettem, hogy miért, mert hát ugye semmi különös íze nincs. Sokan azt gondolják, hogy fogyókúrás, mert úgy néz ki, de hát ugye nem az, csak kovásztalan. Amit a papa vett, azt még nagy, fehér papírzacskóban árulták, kékkel volt ráírva, hogy pászka.
Igen, úgy volt. De hogy semmi íze ne lenne, hát azt nem mondanám! Én kóstoltam annak idején a radírt, meg a ceruzám végét, sőt a szappant is, így bizton állítom, hogy a macesz ezerszer finomabb mindegyiknél!