A süti legyen élmény!

Sokan dicsérik a süteményeimet, bevallom, gyakran zavarba is hoznak; olyankor szabadkozni kezdek, hogy igazából nincs semmi különleges abban, amit csinálok, mindössze annyi a titok, hogy azt teszem bele a sütikbe, ami azokba való. Tényleg.

Aztán elmegyek a cukrász nagykerbe, és meglátom a különböző sütemény porokat. Te, mondom a pénztáros srácnak, veszi ezeket valaki? Naná, mondja erre, zsákos kiszerelésben. Csak nem gondolod, hogy valaki tojásból süt piskótát???

Hát ez a szomorú, és egyben az én szerencsém. Mert ha a piskóta tojásból lenne, nem porból és vízből, ha a tejszín tejszín lenne, és nem növényi habalap, ha a vaj vaj lenne, és nem margarin, ha a marcipán marcipán lenne, és nem valami izé, akkor mindenki sütije olyan lenne, mint az enyém.

Ez jutott eszembe arról a receptről, amit a mák zacskóján találtam.

a2Az eibumin, bármennyire rosszul hangzik, csupán tojásfehérjepor, és még az is lehet, hogy teljesen ártalmatlan. De nézzétek meg a krémet: rettenetes. Ezért tart ott a hazai cukrászat, ahol. vaníliás hidegkrémpor, aromapaszta, növényi zsír, ami kiválóan habosítható.

Én ugyanezt a krémet úgy készítem, hogy felforralok 5 dl tejet – amibe dobok negyed vaníliarudat -, besűrítem 5 tojássárga, 10 dkg cukor, 5 dkg étkezési keményítő keverékével. Kihűtöm, majd összekeverem 4-6 dl habbá vert tejszínnel (attól függően, milyen sütibe kerül). Nemrég a NÉBIH ellenőrei azt kifogásolták a gyártmánylapomon, hogy a receptben megjelölt tejszín mellett nem szerepelt, hogy állati – mire mondtam, hogy szerintem csak az tejszín. A növényi tejszínnek nevezett termék nem tejszín, az egy olyan valami, amit száműzni kéne már a cukrászati alapanyagok közül, ha azt akarjuk, hogy valaha is komolyan vegyék a süteményeinket. Nagyon határozott vagyok ebben a kérdésben, és meggyőződésem, hogy nem szabad kompromisszumot kötni ezekkel a hulladék anyagokkal csak azért, mert jól használhatóak, például, a növényi alapból vert hab áll, mint a cövek, napokon keresztül, míg a tejszín, ugye…

a2Sokszor hallom azt az érvet, hogy “a mi vevőink ezt tudják megfizetni”. Ez egész egyszerűen nem igaz. Mert valóban, kicsit magasabb lesz az ár, de én azt tapasztalom, hogy egyre többen vannak úgy, akik azt mondják: inkább adok egy kicsit több pénzt azért a sütiért, de legyen élmény.

És igen, ez az én célom. A sütim élmény legyen.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »