Sokan dicsérik a süteményeimet, bevallom, gyakran zavarba is hoznak; olyankor szabadkozni kezdek, hogy igazából nincs semmi különleges abban, amit csinálok, mindössze annyi a titok, hogy azt teszem bele a sütikbe, ami azokba való. Tényleg.
Aztán elmegyek a cukrász nagykerbe, és meglátom a különböző sütemény porokat. Te, mondom a pénztáros srácnak, veszi ezeket valaki? Naná, mondja erre, zsákos kiszerelésben. Csak nem gondolod, hogy valaki tojásból süt piskótát???
Hát ez a szomorú, és egyben az én szerencsém. Mert ha a piskóta tojásból lenne, nem porból és vízből, ha a tejszín tejszín lenne, és nem növényi habalap, ha a vaj vaj lenne, és nem margarin, ha a marcipán marcipán lenne, és nem valami izé, akkor mindenki sütije olyan lenne, mint az enyém.
Ez jutott eszembe arról a receptről, amit a mák zacskóján találtam.
Én ugyanezt a krémet úgy készítem, hogy felforralok 5 dl tejet – amibe dobok negyed vaníliarudat -, besűrítem 5 tojássárga, 10 dkg cukor, 5 dkg étkezési keményítő keverékével. Kihűtöm, majd összekeverem 4-6 dl habbá vert tejszínnel (attól függően, milyen sütibe kerül). Nemrég a NÉBIH ellenőrei azt kifogásolták a gyártmánylapomon, hogy a receptben megjelölt tejszín mellett nem szerepelt, hogy állati – mire mondtam, hogy szerintem csak az tejszín. A növényi tejszínnek nevezett termék nem tejszín, az egy olyan valami, amit száműzni kéne már a cukrászati alapanyagok közül, ha azt akarjuk, hogy valaha is komolyan vegyék a süteményeinket. Nagyon határozott vagyok ebben a kérdésben, és meggyőződésem, hogy nem szabad kompromisszumot kötni ezekkel a hulladék anyagokkal csak azért, mert jól használhatóak, például, a növényi alapból vert hab áll, mint a cövek, napokon keresztül, míg a tejszín, ugye…
És igen, ez az én célom. A sütim élmény legyen.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)