A legjobb halas pizza

Mivel a hétvégén két gyerekkel többen voltunk a szokásosnál, nem tudtam jobbat kitalálni, mint hogy vasárnap legyen pizza. Ez a vasárnapi boltbezárás engem nem érintett érzékenyen, sőt, valamiféle örömöt érzek, amikor azt látom, hogy üres a Tesco parkolója, mégis, annyiból hátrányt szenvedünk, hogy mivel nekem a szombat is rendes munkanap, néha még tovább is dolgozom, mint egyébként, nem készülök fel időben a vasárnapi ebédre. Úgyhogy vasárnap azt esszük, ami van. Mivel most volt mindenféle sonka, szalonna, konzerv hal, füstölt makréla, sajtok voltak fellelhetőek a hűtőben, na meg mindig van liszt és élesztő, továbbá itt volt négy nagy étvágyú kamasz fiú, plusz mi, a többiek – nem nagyon láttam más megoldást, mint a pizza.

És a szokásoson kívül sikerült valami olyasmit alkotni, amit szeretnék megörökíteni, hogy ha újra a világ legjobb halas pizzáját akarnám enni, akkor ezt a receptet kell elkészíteni. A képen jobbra látható, még sütés előtt.

Szóval, a tészta az általában használt pizzatésztám, amelyről még régesrég itt írtam.

A focacciáról meg itt, ami majdnem ugyanaz.

No de, a lustábbak kedvéért – és közéjük tartozom magam is -, hogy ne kelljen kattintgatni, ide citálom a receptet, amely 4-6 személyre így szól:

2,5 dl meleg víz

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 tk só

 2 ek olívaolaj

Itt épp habot ver a “kicsi”.

Mióta van nekem egy fantasztikus Kitchen Aidem, mindent ő dagaszt, én csak annyit teszek, hogy az élesztőt felfuttatom a meleg vízben. A többi hozzávalót belemérem az üstbe, ráöntöm az élesztős vizet, és összedagasztatom.

Régebben minden kelt tésztát a kenyérsütőgéppel gyúrattam össze, a felsorolás sorrendjében tettem az üstbe a hozzávalókat, és nagyjából 10 perc munka után kapcsoltam ki a gépet.

Kézzel sem nagy kunszt ezt összegyúrni, ebben az esetben öntsük egy tálba a lisztet, alakítsunk ki a közepében mélyedést, öntsük bele a langyos vizet, ebbe tegyük az élesztőt. Ha felfutott, adjuk hozzá a sót és az olajat, és gyúrjuk, gyúrjuk, amíg szép, egynemű tésztát nem kapunk.

Minden módszer esetén érvényes: hagyjuk duplájára kelni a tésztát (30 -40 perc).

A megkelt tésztát szedjük két nagy gombócba, gyúrjuk át őket, és újabb 10-15 percre hagyjuk békén, hogy a sikérszálak megnyúlhassanak, és könnyebb legyen kinyújtani őket. Mostanában már nem kör, hanem minél nagyobb téglalap alakú pizzákat készítek, és a nagy cukrászsütőmben sütöm meg őket egyszerre.  A recept szerint a megpakolt tésztákat 220 fokon 15 perc alatt kell megsütni – ez a háztartási sütőkre vonatkozik.

Na, de most jön a lényeg: a legjobb halas pizza.

Tehát, a kinyújtott tésztára került:

szeletelt lila hagyma

tejföl sóval és borssal ízesítve

lecsöpögtetett konzerv tonhal

szardellafilé darabokra tépkedve

füstölt makrélafilé kézzel darabolva (az Aldiból, újdonság, nagyon ízlik)

olívabogyó

krémfehér sajt

Mindent a tésztára szórtam és ment a sütőbe. Még hogy a halhoz nem megy a sajt… ez a sós feta-szerűség igenis megy! Az utolsó szeletet sikerült elcsípni egy fotó erejéig az egyik srác kezében.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »