Mai Móni

Svájci körtés lepény

Nemrég kaptam kölcsön néhány sütis könyvet, és kiváló receptekre bukkantam bennük. Az egyik a svájci gyümölcsös lepény, amelyet készíthetünk ribizlivel, áfonyával, meggyel, szilvával, vagy például körtével – amint most én is.

fotó 2(10)Egyszerű süti, kelt tésztás, és a gyümölcsök a tésztán tojásos-tejszínes édes masszában sülnek, amitől krémes lesz a végén az egész, és persze nagyon finom. Úgy esett a választásom erre a receptre, hogy az egyik üzletben, ahol vásárolni szoktam, épp spanyol napok vannak, és ebből az alkalomból paella főző edényt is lehet kapni. Ez egy hatalmas, 36 centi átmérőjű kétfülű serpenyő, és ahogy megláttam, rögtön tudtam, hogy tökéletes lesz a lepényhez, mivel az ilyen lapos sütikből muszáj sokat sütni, hogy elég legyen. Ekkora formához fél kiló lisztből készítettem a kelt tésztát, de ha nektek nincs ekkora, jó ám a kisebb is; bármilyen pite-, vagy akár pizzaforma megteszi, a mennyiségeket most egy átlag 28-29 centis formához adom meg. Persze, készülhet négyszögletű nagytepsiben is, akkor a leírtakhoz képest dupla mennyiségre lesz szükség.fotó 3(6)Hozzávalók:

25 dkg liszt
1,2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tojás
2,5 dkg olvasztott vaj
1 ek cukor
fél kk só

A töltelékhez:
4-5 szép körte
2 dl habtejszín
3 tojás
10 dkg cukor
1 kk fahéj
0,5 dl amaretto likőr (elhagyható)

A tetejére:
kb. 15 dkg baracklekvár pici vízzel/rummal/amarettóval hígítva, felforrósítva
1. Szórjuk tálba a lisztet, a közepében alakítsunk ki mélyedést, és öntsük bele a langyosított tejet. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk rá egy evőkanál cukrot, és várjuk meg, hogy az élesztő felhabosodik. Ekkor adjuk hozzá a tészta többi alkotórészét, és gyúrjuk össze. Hagyjuk pihenni 30 percig.

20150423_113947

Szeretem, ahogy dolgozik…

2. Amíg a tésztánk kel, pucoljuk meg a körtéket, szeleteljük fel. Keverjük össze egy edényben a tejszínt a tojásokkal, a cukorral, a fahéjjal, öntsük hozzá a likőrt is (már ha van, és szeretjük).

3. Nyújtsuk ki a tésztát, és helyezzük a piteformába. Ne hagyjuk vastagra a szélét, mert sülés közben nagyon meg fog dagadni. Helyezzük el a körteszeleteket a tésztán.fotó 2(11)4. Ha szeretjük, szórhatunk rá egy kis rumba áztatott mazsolát, reszelhetünk rá narancshéjat, majd öntsük rá a tejszínes keveréket.fotó 3(7)5. 160 fokos sütőben 35 perc alatt szép pirosra sült nekem. Egyébként a recept 180 fokot és 40 percet írt, de az edény használati utasításában az szerepelt, hogy 150 fokos sütőbe lehet tenni maximum – de azért gondoltam, hogy akkor még a 160-at elbírja. Sütőpapírt azért tettem bele, hogy majd szépen egyben ki lehessen emelni a lepényt, nehogy összekaristolják nekem az új edényt a szeleteléskor. A lényeg, hogy nekem gyönyörűen megsült 35 perc alatt – de a sütési időt mindenkinek a saját sütőjéhez kell állítania. A kész pitét forrón lekentem felmelegített, és botmixerrel egyneműsített baracklekvárral. Azért tettem ezt, hogy a süti széle ne száradjon ki, miután kihűlt. Na meg szép fényes is lett tőle.

fotó 5(10)

 

 

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Feather Flying says:

    Sajnos nem ízlett, de nem tudom mit ronthattam el. Az alján vastag kéreg keletkezett, nem égett el, de furcsa lett az íze.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!