Azaz tarte. Finom, tömény, igazán jó választás volt a rokonok látogatásának idejére, mert viszonylag kis szeletekkel beérte mindenki, tehát igazán soknak tűnt a 29 centi átmérőjű formában sült pite.
20 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1-2 ek tejföl
csipet só
A karamell réteghez:
20 dkg cukor
3 dl tejszín
5 dkg vaj
két-három csipet só
A csokiréteghez:
30 dkg étcsoki
3 dl tejszín
4 dkg vaj
2. Jöhet a karamell: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, mire felolvad, meg is karamellizálódik, olyan színe legyen nagyjából, mint a dobos tortán a tetőnek, vagy kicsit lehet sötétebb is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat. Öntsük a karamellt a tésztára, és tegyük hűtőbe. Hagyjuk dermedni.
3. Amikor a karamell teteje már megdermedt annyira, hogy képes megtartani a csokit (azaz keményedik), akkor forrósítsuk fel a tejszínt, tördeljük be a csokit, keverjük az egészet egynemű, szép fényes, sötétbarna masszává, majd kevergessük el benne a vajat is. Mehet a karamellre, és hagyjuk dermedni.
Ennyi.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)