Mai Móni

Karamellás csokis pite

Azaz tarte. Finom, tömény, igazán jó választás volt a rokonok látogatásának idejére, mert viszonylag kis szeletekkel beérte mindenki, tehát igazán soknak tűnt a 29 centi átmérőjű formában sült pite.

fotó 4(9)A tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 tk sütőpor
1-2 ek tejföl
csipet só

A karamell réteghez:

20 dkg cukor
3 dl tejszín
5 dkg vaj
két-három csipet só

A csokiréteghez:

30 dkg étcsoki
3 dl tejszín
4 dkg vaj

fotó 5(8)1.A tészta sütéséhez én egy 29 cm átmérőjű kerámia piteformát használok, de úgy, hogy az aljába kör alakú sütőpapírt vágok. Így teszem bele a tésztát, amit aztán körbe a forma oldalára is felnyomkodok, de az könnyen elválik majd a kerámiától – én ugyanis kiveszem ezt a tésztát a formából úgy gusztusosabb az egész süti. Tehát, összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd hozzáadjuk a többi belevalót is. Kinyújtjuk, a formába fektetjük, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Szép színe legyen, ne maradjon túl világos, de ne is égessük meg.

2. Jöhet a karamell: olvasszuk fel a cukrot egy száraz edényben, mire felolvad, meg is karamellizálódik, olyan színe legyen nagyjából, mint a dobos tortán a tetőnek, vagy kicsit lehet sötétebb is. Adjuk hozzá lassan, eleinte tényleg szinte cseppenként a tejszínt, folyamatos kevergetés mellett, így elkerülhetjük, hogy darabosra álljon össze a cukor. Amikor már érezzük, hogy ha kicsit többet öntünk, akkor is folyékony marad, nem szilárdul, nos, ekkor öntsük hozzá a maradék tejszínt. Forraljuk addig, amíg be nem sűrűsödik: ha csíkot húzunk az edény aljára a fakanállal, nem zárul össze a karamell azonnal. Zárjuk el alatta a lángot, és keverjük bele a vajat. Öntsük a karamellt a tésztára, és tegyük hűtőbe. Hagyjuk dermedni.

3. Amikor a karamell teteje már megdermedt annyira, hogy képes megtartani a csokit (azaz keményedik), akkor forrósítsuk fel a tejszínt, tördeljük be a csokit, keverjük az egészet egynemű, szép fényes, sötétbarna masszává, majd kevergessük el benne a vajat is. Mehet a karamellre, és hagyjuk dermedni.

Ennyi.

fotó 1(5)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Beáta Tvordy says:

    Kedves Móni! Milyen erősségű étcsokit használsz ehhez a sütihez?

  2. Szia! Bocsánat, hogy csak most válaszolok…Én 70%-os étcsokit használok, de minimum 60%-osat ajánlok.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!