A világ legjobb mandulás kakaós piskótája

Ha úgy vesszük, akkor most titkot mondok el nektek. Szakmait, méghozzá. Ez a piskóta egyszerűen fantasztikus. Mindig ugyanúgy sikerül, sosem púposodik fel, sosem esik be a közepe. Tökéletes. Háromba szoktam vágni, krémmel betölteni, csokival bevonni, és aki kóstolja, odavan érte. Vegyétek úgy, hogy ez a recept az én húsvéti ajándékom nektek (aki az e-bookot szeretné megrendelni, amiben sok-sok hasznos húsvéti játék, ötlet és recept található, itt olvashat a módjáról). A fent említett módon olyan ünnepi tortát varázsolhattok belőle, hogy még a harmadik szomszédból is csodájára járnak. 20150228_104939_resizedÉvekkel ezelőtt találtam a receptet a kiváló Wise Lady blogján, átdolgoztam a mennyiségeket az én igényeimnek megfelelően, és azóta használom. Százszor biztosan megsütöttem, egyszer rontottam el, amikor megvezetett egy elromlott mérleg, későn vettem észre, és a cukor aránya jelentősen megborult a tésztában. Tehát fontos, hogy: 1. a hozzávalókat mérjük ki. Nem kanál, hanem deka, különben nem vállalom a felelősséget. 2. pontosan kövessük a receptet. 20150228_104930_resizedHozzávalók (27 centis kapcsos tortaformához): 6 tojás 18 dkg cukor 12 dkg liszt 6 dkg darált mandula 3 dkg kakaópor 1 tk olaj 1 kk citromlé csipet só 1. Ha van állványos robotgépünk, akkor abban, ha nincs, hát a kis kézi brünnyögővel habosítsuk fel a tojást a cukorral. Nagyon. A képen ez a fázis látható: ez csak a tojás és a cukor. Meg a Kitchen Aid gépem, amit a barátnőm hozott nekem Kanadából, és amit nagyon szeretek. Most már muszáj volt megmutatnom…20150228_081520_resized_22. Amíg a tojás habosodik, mérjük ki egy kis edénybe a lisztet, a mandulát, a kakaóport. 3. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra (alsó-felső sütés), és béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral. 4. Az összekevert száraz hozzávalókat öntsük a tojáshabba, és most már csak finoman keverjük, hogy ne essen össze. Mehet bele gyorsan a citromlé, az olaj és a csipet só, és kész, állítsuk le a gépet. Gumilapáttal forgassuk össze az edény tartalmát, hogy biztosan jól keveredjen el mindenhol a tészta, de tényleg ne vadul, mert rontunk vele a leendő piskóta minőségén. Öntsük a tésztát a formába, és mehet a sütőbe 50 percre. Tudom, hogy úgyis lesz, aki megkérdezi, ezért újra mondom: 180 fokon. 5. Az 50 perc elteltével vegyük ki a sütőből a kész piskótát. Akkor jó, ha a közepét megnyomva érezzük, hogy a tésztának van tartása, nem nyomódik be az ujjunk alatt. Ha ez még nincs meg, hagyjuk a tésztát a lekapcsolt sütőben. Egyszerűen gyönyörű. Mindig. Megjegyzés: ha valaki kisebb, 24-26 centis tortát szeretne, számolja át a mennyiségeket négy tojáshoz arányosítva.  

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »