Ha úgy vesszük, akkor most titkot mondok el nektek. Szakmait, méghozzá. Ez a piskóta egyszerűen fantasztikus. Mindig ugyanúgy sikerül, sosem púposodik fel, sosem esik be a közepe. Tökéletes. Háromba szoktam vágni, krémmel betölteni, csokival bevonni, és aki kóstolja, odavan érte. Vegyétek úgy, hogy ez a recept az én húsvéti ajándékom nektek (aki az e-bookot szeretné megrendelni, amiben sok-sok hasznos húsvéti játék, ötlet és recept található, itt olvashat a módjáról). A fent említett módon olyan ünnepi tortát varázsolhattok belőle, hogy még a harmadik szomszédból is csodájára járnak. Évekkel ezelőtt találtam a receptet a kiváló Wise Lady blogján, átdolgoztam a mennyiségeket az én igényeimnek megfelelően, és azóta használom. Százszor biztosan megsütöttem, egyszer rontottam el, amikor megvezetett egy elromlott mérleg, későn vettem észre, és a cukor aránya jelentősen megborult a tésztában. Tehát fontos, hogy: 1. a hozzávalókat mérjük ki. Nem kanál, hanem deka, különben nem vállalom a felelősséget. 2. pontosan kövessük a receptet. Hozzávalók (27 centis kapcsos tortaformához): 6 tojás 18 dkg cukor 12 dkg liszt 6 dkg darált mandula 3 dkg kakaópor 1 tk olaj 1 kk citromlé csipet só 1. Ha van állványos robotgépünk, akkor abban, ha nincs, hát a kis kézi brünnyögővel habosítsuk fel a tojást a cukorral. Nagyon. A képen ez a fázis látható: ez csak a tojás és a cukor. Meg a Kitchen Aid gépem, amit a barátnőm hozott nekem Kanadából, és amit nagyon szeretek. Most már muszáj volt megmutatnom…2. Amíg a tojás habosodik, mérjük ki egy kis edénybe a lisztet, a mandulát, a kakaóport. 3. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra (alsó-felső sütés), és béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral. 4. Az összekevert száraz hozzávalókat öntsük a tojáshabba, és most már csak finoman keverjük, hogy ne essen össze. Mehet bele gyorsan a citromlé, az olaj és a csipet só, és kész, állítsuk le a gépet. Gumilapáttal forgassuk össze az edény tartalmát, hogy biztosan jól keveredjen el mindenhol a tészta, de tényleg ne vadul, mert rontunk vele a leendő piskóta minőségén. Öntsük a tésztát a formába, és mehet a sütőbe 50 percre. Tudom, hogy úgyis lesz, aki megkérdezi, ezért újra mondom: 180 fokon. 5. Az 50 perc elteltével vegyük ki a sütőből a kész piskótát. Akkor jó, ha a közepét megnyomva érezzük, hogy a tésztának van tartása, nem nyomódik be az ujjunk alatt. Ha ez még nincs meg, hagyjuk a tésztát a lekapcsolt sütőben. Egyszerűen gyönyörű. Mindig. Megjegyzés: ha valaki kisebb, 24-26 centis tortát szeretne, számolja át a mennyiségeket négy tojáshoz arányosítva.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
A tojás fehérjét külön vered fel és utána teszed bele a sárgáját, vagy az egész tojásokat vered fel a cukorral?
Én úgy olvastam, hogy az egész tojást veri fel cukorral. Bizony annak kell egy kis idő. Nálam mindig ott csúszik el a dolog, hogy a kézi mixeremmel nincs türelmem kivárni, míg ennyire habos lesz.
Látom beruháznom kell egy tálas mixerbe :-))
Kedves Móni!
Majd valamikor írnál vagy belinkelnél egy jó kis krémreceptedet ebbe a tortába? 😉
A tojásokat egyben verem fel, igen – kicsit tovább tart, de eggyel kevesebb edényt kell koszolni… 4-5 perc.
Lesz majd krém is, de most ezt az alapreceptet akartam feltenni.
Az utóbbi 5-10 évben én is egyszerűsítettem a piskóta készítést, és tényleg csak egy edény kell – előbb felverem (géppel) a tojásfehérjét habnak, majd még a cukorral is verem kicsit, és a habba teszem a tojás sárgákat, így már csak egy kicsit keverem, amíg sárga lesz a hab. A száraz hozzávalókat pedig már csak lazán hozzákeverem. Valahol van leírva egy jó kis diós torta alap receptem, az is mindig jó lesz, még sosem sikerült elrontani.
Kedves Móni!
Meg tudnád adni az eredeti Wise Lady receptet. Sajnos már nem működik a blogja és én ezt az eredeti receptet már használtam, csak valahova elkeveredett. Volt hozzá egy isteni finom csokis-tejszines krém is. Egyszer megcsináltam és az volt a legfinomabb torta amit valaha is ettünk. A családom azóta is azt szeretné. Köszönöm.
Valahova leírtam anno, megkeresem.
Kedves Móni!
Jól látom, hogy sem sütőpor, sem szódabikarbóna nem kell bele? 🙂
Kedves Móni és Timea Póth!
Nekem el van mentve, és az eredeti linkje is működik.
Nem akarom titkolni senki előtt, de nem tudom, hogy beírhatom-e, vagy inkább privát levélbe küldjem?
Szivesen segítek, hogy ne kelljen keresgélned.
Üdvözlettel: Zsóka
Kedves Ildikó, jól. 🙂
Kedves Zsóka Motyovszkiné!
Én megköszönöm ha elküldöd privátban a receptet.
Kedves Móni! Egyszer már kipróbáltam a receptedet, szupi lett! Karácsonyra ezzel a piskótával szeretnék tortát készíteni, de elbizonytalanodtam: 22 centis tortaformám van, ez nekem jobban tetszik, mint a 27-es, olyan helyes, duci szeletkék lesznek belőle. Mi lesz, ha teljes adagot teszek ebbe? (4 tojásból kevés lenne, a család nem kicsi.) Szebb lesz, magas vagy pedig túl vastag lesz a tészta? Ne kockáztassak? Köszi a segítséget – ha van még időd kommentekre válaszolni. 🙂 Szép karácsonyt!
Ne haragudj, nem “jártam erre” karácsony előtt, remélem, meg tudtad oldani!
Szia! Persze, gondoltam is, hogy nem valószínű, hogy most ráérsz, csak tettem egy próbát, hátha. 27 cm-es formában sütöttem, de elrontottam – a figyelemkoncentrációmat a két gyerekem segítő szándéka is csökkentette 🙂 -, így véletlenül a cukrot a száraz anyagokhoz tettem. A tojás így nem lett elég habos, a tészta is laposabb maradt. Csak 2 részre lehetett vágni, ezért sütöttem még egy lapot, így lett meg a 3. 🙂 Szupi a recepted, meg a blogod is! A torta nagyon fini lett belőle! Boldog új évet!