Mai Móni

A világ legjobb mandulás kakaós piskótája

Ha úgy vesszük, akkor most titkot mondok el nektek. Szakmait, méghozzá. Ez a piskóta egyszerűen fantasztikus. Mindig ugyanúgy sikerül, sosem púposodik fel, sosem esik be a közepe. Tökéletes. Háromba szoktam vágni, krémmel betölteni, csokival bevonni, és aki kóstolja, odavan érte. Vegyétek úgy, hogy ez a recept az én húsvéti ajándékom nektek (aki az e-bookot szeretné megrendelni, amiben sok-sok hasznos húsvéti játék, ötlet és recept található, itt olvashat a módjáról). A fent említett módon olyan ünnepi tortát varázsolhattok belőle, hogy még a harmadik szomszédból is csodájára járnak. 20150228_104939_resizedÉvekkel ezelőtt találtam a receptet a kiváló Wise Lady blogján, átdolgoztam a mennyiségeket az én igényeimnek megfelelően, és azóta használom. Százszor biztosan megsütöttem, egyszer rontottam el, amikor megvezetett egy elromlott mérleg, későn vettem észre, és a cukor aránya jelentősen megborult a tésztában. Tehát fontos, hogy: 1. a hozzávalókat mérjük ki. Nem kanál, hanem deka, különben nem vállalom a felelősséget. 2. pontosan kövessük a receptet. 20150228_104930_resizedHozzávalók (27 centis kapcsos tortaformához): 6 tojás 18 dkg cukor 12 dkg liszt 6 dkg darált mandula 3 dkg kakaópor 1 tk olaj 1 kk citromlé csipet só 1. Ha van állványos robotgépünk, akkor abban, ha nincs, hát a kis kézi brünnyögővel habosítsuk fel a tojást a cukorral. Nagyon. A képen ez a fázis látható: ez csak a tojás és a cukor. Meg a Kitchen Aid gépem, amit a barátnőm hozott nekem Kanadából, és amit nagyon szeretek. Most már muszáj volt megmutatnom…20150228_081520_resized_22. Amíg a tojás habosodik, mérjük ki egy kis edénybe a lisztet, a mandulát, a kakaóport. 20150228_095031_resized_23. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra (alsó-felső sütés), és béleljük ki a tortaforma alját sütőpapírral. 4. Az összekevert száraz hozzávalókat öntsük a tojáshabba, és most már csak finoman keverjük, hogy ne essen össze. Mehet bele gyorsan a citromlé, az olaj és a csipet só, és kész, állítsuk le a gépet. Gumilapáttal forgassuk össze az edény tartalmát, hogy biztosan jól keveredjen el mindenhol a tészta, de tényleg ne vadul, mert rontunk vele a leendő piskóta minőségén. Öntsük a tésztát a formába, és mehet a sütőbe 50 percre. Tudom, hogy úgyis lesz, aki megkérdezi, ezért újra mondom: 180 fokon. 20150228_095245_resized_25. Az 50 perc elteltével vegyük ki a sütőből a kész piskótát. Akkor jó, ha a közepét megnyomva érezzük, hogy a tésztának van tartása, nem nyomódik be az ujjunk alatt. Ha ez még nincs meg, hagyjuk a tésztát a lekapcsolt sütőben. 20150228_104850_resizedEgyszerűen gyönyörű. Mindig. Megjegyzés: ha valaki kisebb, 24-26 centis tortát szeretne, számolja át a mennyiségeket négy tojáshoz arányosítva.  

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bné Ibolya says:

    A tojás fehérjét külön vered fel és utána teszed bele a sárgáját, vagy az egész tojásokat vered fel a cukorral?

  2. Moto Flo says:

    Én úgy olvastam, hogy az egész tojást veri fel cukorral. Bizony annak kell egy kis idő. Nálam mindig ott csúszik el a dolog, hogy a kézi mixeremmel nincs türelmem kivárni, míg ennyire habos lesz.
    Látom beruháznom kell egy tálas mixerbe :-))

  3. Moto Flo says:

    Kedves Móni!
    Majd valamikor írnál vagy belinkelnél egy jó kis krémreceptedet ebbe a tortába? 😉

  4. A tojásokat egyben verem fel, igen – kicsit tovább tart, de eggyel kevesebb edényt kell koszolni… 4-5 perc.
    Lesz majd krém is, de most ezt az alapreceptet akartam feltenni.

  5. Bné Ibolya says:

    Az utóbbi 5-10 évben én is egyszerűsítettem a piskóta készítést, és tényleg csak egy edény kell – előbb felverem (géppel) a tojásfehérjét habnak, majd még a cukorral is verem kicsit, és a habba teszem a tojás sárgákat, így már csak egy kicsit keverem, amíg sárga lesz a hab. A száraz hozzávalókat pedig már csak lazán hozzákeverem. Valahol van leírva egy jó kis diós torta alap receptem, az is mindig jó lesz, még sosem sikerült elrontani.

  6. Timea Póth says:

    Kedves Móni!
    Meg tudnád adni az eredeti Wise Lady receptet. Sajnos már nem működik a blogja és én ezt az eredeti receptet már használtam, csak valahova elkeveredett. Volt hozzá egy isteni finom csokis-tejszines krém is. Egyszer megcsináltam és az volt a legfinomabb torta amit valaha is ettünk. A családom azóta is azt szeretné. Köszönöm.

  7. Ildikó Fikár says:

    Kedves Móni!

    Jól látom, hogy sem sütőpor, sem szódabikarbóna nem kell bele? 🙂

  8. Zsóka Motyovszkiné says:

    Kedves Móni és Timea Póth!
    Nekem el van mentve, és az eredeti linkje is működik.
    Nem akarom titkolni senki előtt, de nem tudom, hogy beírhatom-e, vagy inkább privát levélbe küldjem?
    Szivesen segítek, hogy ne kelljen keresgélned.
    Üdvözlettel: Zsóka

  9. Timea Póth says:

    Kedves Zsóka Motyovszkiné!
    Én megköszönöm ha elküldöd privátban a receptet.

  10. Anna says:

    Kedves Móni! Egyszer már kipróbáltam a receptedet, szupi lett! Karácsonyra ezzel a piskótával szeretnék tortát készíteni, de elbizonytalanodtam: 22 centis tortaformám van, ez nekem jobban tetszik, mint a 27-es, olyan helyes, duci szeletkék lesznek belőle. Mi lesz, ha teljes adagot teszek ebbe? (4 tojásból kevés lenne, a család nem kicsi.) Szebb lesz, magas vagy pedig túl vastag lesz a tészta? Ne kockáztassak? Köszi a segítséget – ha van még időd kommentekre válaszolni. 🙂 Szép karácsonyt!

  11. maimoni says: (előzmény @Anna)

    Ne haragudj, nem “jártam erre” karácsony előtt, remélem, meg tudtad oldani!

  12. Anna says:

    Szia! Persze, gondoltam is, hogy nem valószínű, hogy most ráérsz, csak tettem egy próbát, hátha. 27 cm-es formában sütöttem, de elrontottam – a figyelemkoncentrációmat a két gyerekem segítő szándéka is csökkentette 🙂 -, így véletlenül a cukrot a száraz anyagokhoz tettem. A tojás így nem lett elég habos, a tészta is laposabb maradt. Csak 2 részre lehetett vágni, ezért sütöttem még egy lapot, így lett meg a 3. 🙂 Szupi a recepted, meg a blogod is! A torta nagyon fini lett belőle! Boldog új évet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!