A semla tradicionális svéd sütemény, állítólag már legalább 500 éves múlttal rendelkezik. Nem eszik csak úgy összevissza, legalábbis a hagyományőrzők nem: azt mondják, húshagyó kedden (Svédországban zsíros kedd) jön el az ideje. Nevezetes haláleset is kötődik a sütihez: 1771. februárjának zsíros keddjén ugyanis Adolf Fredrik király úgy bezabált belőle – persze, egy nem szerény vacsorát követően -, hogy éjjel belehalt a gyomorrontásba…
A semlát nagyon sokáig csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, mivel drága itáliai lisztből és mandulából készült, a tejszín pedig szintén nem volt olcsó. Az alapanyagok aztán egyre szélesebb körben váltak elérhetővé mindenki számára, így a semlát is egyre többen készítették. Állítólag a svédek évi 50 milliót vásárolnak belőle, meg még egyszer ennyit sütnek maguknak otthon.
A semlának saját akadémiája is van, amely afelett őrködik, hogy a süteménnyel ne történhessen olyan eretnekség, hogy áfonyakrémmel töltik, vagy csokival vonják be.
Hozzávalók kb. 12 édes zsemléhez:
50 dkg búzaliszt
2 dkg élesztő (vagy egy zacskó szárított élesztő)
2,5 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg cukor
1 kk őrölt kardamom
fél kk só
A töltelékhez:
a zsemlék belseje
20 dkg darált mandula
2 dl tej
10 dkg porcukor
8 dl habtejszín
10 dkg cukor
1. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor langyosítsunk meg 1 dl tejet két ek cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, amíg felhabosodik a tej tetején. A többi tejben oldjuk fel a többi cukrot.
2. Ha szárított élesztőnk van, egyszerűen keverjük össze a liszttel, és úgy adjuk majd hozzá a langyos cukros tejet.
3. Akkor most ott tartunk, hogy így vagy úgy, de egyben van a liszt, a tej és az élesztő. Adjuk hozzá a többi alkotóelemet, és robotgéppel, de akár ennek hiányában kézzel gyúrjuk össze a tésztát. Rugalmas gombócot kell kapnunk, ami nem ragad. Ha ragad, akkor még egy kevés lisztet neki, ha túl kemény, akkor meg egy kevés tejet. Hagyjuk kelni 50 percig a tésztát.
4. Gyúrjuk át a tésztát, szedjük 12 gombócra, helyezzük sütőpapírral borított tepsire, és még hagyjuk 30 percig kelni.
5. Kenjük le a zsemlék tetejét felvert tojással, és 210 fokos sütőben süssük addig, amíg szépen megpirulnak (kb. 10 perc). Rácson hagyjuk kihűlni a bucikat.
6. Vágjuk le a zsemlék tetejét, és szedjük ki a belsejüket.
7. A kiszedett zsemlebelsőt keverjük össze a darált mandulával, a porcukorral és a tejjel. Marcipánszerű masszát kell kapnunk. Ezt töltsük vissza a zsemlékbe. Aztán verjük habbá a 8 dl habtejszínt a cukorral, és nyomjuk a mandulakrémre, jó magasan. Helyezzük vissza a zsemlék kalapját a habra. Aztán már csak szórjuk le porcukorral.Hát ez a semla.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: