Gondoltátok volna, hogy az egyik leghíresebb desszert egy operaénekesnő nevét viseli? A barackból, vaníliafagylaltból és málnából álló édességet a gasztronómia egyik embelmatikus alakja, Georges Auguste Escoffier (1846-1935) kreálta Nellie Melba (1861-1931) ausztrál szoprán tiszteletére.
A hölgyet eredetileg Helen Mitchell-Porternek hívták, kedves városa, Melbourne után vette fel a Melba nevet európai énektanárnője, Mathilde Marchesi javaslatára. Ő volt az első ausztrál, aki a zene területén világhírre tett szert. Az egész kontinensen, később Amerikában és egykori hazájában is hatalmas sikereket aratott. Mesésen szép szoprán hang, csodás koloratúrkészség, briliáns technika, utánozhatatlan színpadi jelenlét jellemezte – olvasható róla egy magyar operalexikonban.
Hosszú ideig kötődött a londoni Covent Gardenhez, amelynek legismertebb énekesnője volt egy időben. Neve elé írhatta a “Dame” címet, szentpétervári vendégszereplésekor a cártól százezer dolláros gyémánt nyakéket kapott, hatalmas gázsival rendelkezett. Ruhatárát és ékszereit a párizsi Worth-nél szerezte be. Több történet szól arról, hogy elsőbbségét milyen féltékenyen őrizte, ugyanakkor későbbi éveiben kezdő énekesnőket vett a szárnyai alá és segítette kibontakoztatni karrierjüket. 1925-ben Dallamok és emlékek címmel megírta önéletrajzát, majd hatvankilenc éves korában, vérmérgezésben hunyt el. Búcsúztatását abban a melbourne-i templomban tartották, amit az édesapja tervezett és ahol kislányként a kórusban énekelt. Lilydale temetőjében nyugszik. Sírján a Bohémélet Mimijének búcsúszavai olvashatók: “Addio, senza rancor” (harag nélkül búcsúzzunk).
Londoni tartózkodásai során, 1890 és 1900 között gyakran vendégeskedett Escoffier éttermeiben. Egyik alkalommal kedveskedett neki a híres séf ezzel a desszerttel, és a tiszteletére nevezte el Pêche Melbának. De nemcsak ez az egy étel viseli az énekesnő nevét: a Toast Melba egy diéta emlékét őrzi, amikor a hölgy visszaküldte az étteremben a kenyeret azzal, hogy vastag. A Toast Melba vékony szelet kenyér kétszer megpirítva – tulajdonképpen kétszersült. Ugyancsak az énekesnő nevét viseli egy eperből és málnából készült mártás (Sauce Melba) és egy bizonyos csirkemell-variáció (Melba garniture), gombával, szarvasgombával, paradicsommal töltve. Látható, hogy Auguste Escoffier rajongása mély volt és elkötelezett…
(Külön köszönet a Kataliszt blognak a bejegyzés létrejöttéhez nyújtott értékes segítségéért.)
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: