Mai Móni

Kukoricás csirkeleves édesburgonyával

Tegnap este belenéztem a TV Paprika műsorába, éppen Jamie Oliver főzött egy fantasztikus, sűrű levest maradékokból: az alapját a sült csirke képezte. A csontot összetörte, megfőzte alaplének, a lefejtett hús került a levesbe. A másik fő hozzávaló a kukorica volt, egyebek mellett.

Megihletett.

Kifejezetten melengető levesért kiáltó időjárás uralkodik a napokban, így hát összedobtam ezt a jó kis tartalmas levest, és rájárok folyamatosan.

fotó 2(2)

Hozzávalók:

kb. 30 dkg csirkemell filé

50 dkg fagyasztott kukorica

1 közepes (20 dkg) édesburgonya

szárzeller, összesen 20 centi hosszú

2 szál sárgarépa

5 dkg füstölt szalonna

1 közepes fej vöröshagyma

kis darabka gyömbér

késhegynyi őrölt római kömény

bors

 

Tálaláskor:

Valami ropogós sós – mogyoró, tökmag, keksz ízlés szerint

fotó 1(5)

1.A hagymát és a szalonnát vágjuk apróra, a csirkemellet is daraboljuk kb. 0,5×2 centis csíkokra.

2. Kevés zsiradékon pirítsuk meg a szalonnát, majd dobjuk rá a hagymát, és pár perccel később a húst. Sózzuk meg, de ne csak fehéredésig süssük, hanem addig, amíg kicsit meg nem pirul, mert a sült hús íze kell nekünk. Ha pirul a hús, öntsük fel kb. 2 liter vízzel. Főzzük 10 percig.

3. Közben pucoljuk meg a sárgarépát és az édesburgonyát; előbbit szeleteljük, utóbbit kockázzuk. A szárzellert is szeleteljük fel. Adjuk a zöldségeket a leveshez.

4. Addig főzzük a levest, amíg meg nem puhulnak a zöldségek – ekkor adjuk hozzá a kukoricát, és főzzük további 5 percig. Sózzuk a levest, ha kell, és fűszerezzük is a római köménnyel és a nagyon apróra vágott gyömbérrel.

5. Döntsük meg a lábast, és a magasabban levő felében botmixerezzük össze az ottmaradt anyagokat – ezzel, vagyis saját anyagával sűrítjük a levest.

6. Tálaláskor szórjuk meg valami jó ropogóssal. Én sós-wasabis mogyorót vettem, azt tettem rá.

fotó 5(9)

Igazából lehetne bele tejszínt tenni – gondoltam is, hogy teszek. De olyan finom volt így is, hogy végül eltekintettem tőle.

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!