Mai Móni

Sütőtökös csokitorta

Amikor hűvösebbre fordul az idő, egyre többször jut eszünkbe, milyen jó is lenne behúzódni egy klassz könyvvel valami kényelmes fotelba, meleg pléddel takarózni, teát inni, és valami nagyon csokisat enni hozzá. Ez a sütőtökös torta minden szempontból alkalmas arra, hogy bekerüljön ebbe az idilli képbe. Aki nem szereti ezt a zöldségfélét, ne aggódjon: íze nem érződik egyáltalán, azonban édesíti a tésztát, és szaftossá teszi, ennek köszönhetően nem szárad ki. Próbáljátok ki bátran, az elhatározástól számított egy órán belül kész torta kerülhet az asztalra!

fotó 4(2)

Elöljáróban azért leírom a sütőtök sütését, mert nem mindenkinek evidens: a tököt vágjuk félbe, a magos részt kanállal távolítsuk el belőle. A két fél tököt vágjuk még félbe (keresztben, nem hosszában).
Egy nagy tepsire terítsünk alufóliát, tegyük bele a négy tökdarabot, melléjük terítsük le a magokat. 190 fokos sütőben 50 percig süssük, utána tekerjük fel a hőfokot 210-220 fokra, és még addig süssük a tököt, amíg láthatóan nem karamellizálódik a teteje (azaz pirulni nem kezd). Ez általában még 10-15 perc. Aztán hagyjuk kihűlni.

És akkor most jöhet a recept.

Hozzávalók:

20 dkg étcsoki (legalább 60%-os)

20 dkg vaj

15 dkg cukor

4 tojás

1 púpozott ek kakaópor

15 dkg liszt

1 kk szódabikarbóna

25 dkg sült sütőtökpüré

 

A tetejére:

15 dkg étcsoki

1 dl tejszín

0,5 dl rum

25 dkg mascarpone

4-5 tejkaramella cukor

 

Elkészítés:

1. Gőz fölött (vagy mikróban) olvasszuk össze a csokit a vajjal. Habverővel keverjük egyneműre, adjuk hozzá a cukrot, egyenként dolgozzuk bele a tojásokat, majd a többi hozzávalót is – legvégén a sütőtökpürét. Öntsük a keveréket sütőpapírral borított 27 centi átmérőjű kapcsos tortaformába, és süssük kb. 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tejszínt a rummal forrósítsuk fel, tördeljük bele a csokit, és kevergessük addig, amíg el nem olvad, és egységes, fényes sötétbarna massza nem lesz. Ha már nem meleg, adjuk hozzá a mascarponét, és habverővel jól dolgozzuk el.

3. Öntsük a mascarponés-csokis krémet a kihűlt tésztára, simítsuk el, majd egy kiskanállal körkörösen mintázzuk meg, mintha virágot rajzolnánk a krémbe.sütőtökös

4. Vágjuk a tejkaramellát kis darabokra, és szórjuk a krémre.

fotó 5(6)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Krisztina Berecz says:

    Kedves Móni! Az lenne a kérdésem, hogy ez a krém a hűtőben mennyire szilárdul meg. Ha bevonok vele egy tortát, hűtés után vajon le lehet önteni olvasztott csokival, hogy csokimázas legyen? És a mascarpone krémből lehet-e habzsákkal csillagokat nyomni?

  2. Kedves Krisztina, a krém bevonható, általában inkább másnap. Érdekes módon ugyanazon alapanyagok használata mellett van, amikor lágyabb, van, amikor keményebb krémet kapunk, a keményebb nyomható habzsákból. Jól fel kell verni a tejszínt a mascarponéval.

  3. Krisztina Berecz says: (előzmény @maimoni)

    Oké, köszönöm szépen 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!