Hogy mi is az a Friedmann sajttorta, ITT olvashatjátok el. Ott még eperrel készült, no de az eperszezon rövid, ellenben a Friedmann torta nem évülhet el.
Íme egy új variáció, nektarinnal és karamellel.
A hozzávalók még mindig:
1 csomag Győri édes zabkeksz
6 dkg vaj
1,5 dl+ 2dl tejszín
15 dkg étcsoki
1 Philadelphia jellegű krémsajt (az aldis, lidl-es tökéletesen megfelel, 20 dkg-os)
2-3 nektarin
A karamellhez:
13 dkg cukor
2 dl tejszín
2 dkg vaj
Elkészítés:
1. A zabkekszet ledaráljuk, összekeverjük a vajjal, és 29 cm átmérőjű (én ekkorában készítem, ikeás) piteformában egyenletesen elrendezzük úgy, hogy végig a peremet is fedje a keksz. 180 fokos sütőben 12 percig sütjük, majd kivesszük, hűlni hagyjuk.
2. A csokit összeolvasztjuk (én mikróban) a tejszínnel. Úgy szoktam, hogy egy kis edénybe tördelem a csokit, ráöntöm a tejszínt, és kb. másfél percre teszem a mikróba – a tejszín felforr, de ne fusson ki. Utána már csak keverem, amíg a csoki és a tejszín tökéletesen nem elegyedik. A keveréket a kekszalapra öntöm, kihűtöm.
3. Felverjük a tejszínt, porcukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot. Eloszlatjuk a csokin.
4. Felszeleteljük a nektarint, és elhelyezzük a szeleteket a tortán.
5. Elkészítjük a karamellt: a cukrot egy edényben karamellizáljuk, nagyon lassan felöntjük a tejszínnel, és addig forraljuk, amíg sűrűn folyós massza nem lesz az egész. Ekkor elzárjuk alatta a hőt, és belekeverjük a vajat.
6. Kanállal bevonjuk a nektarin szeleteket a karamellel.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Nekem picit elfolyt a habos rész,de az íze kárpótolt mindenkit. Elsőre vendégségbe készítettem és nagy lett a csend éves közben. A ráadás elismerés, hogy gyakorlatilag rajtam kívül mindenki kétszer szedett a “pohárkrémből” Köszönöm a receptet!