Mai Móni

Mascarponés-joghurtos erdei gyümölcsös pite

Meglehetősen egyszerű, nyarat idéző sütemény ez, amely fagyasztott erdei gyümölcs-keverékből kiválóan elkészíthető. Nem igényel sok időt, nagy rákészülést, és csak a tésztáját kell sütni.

fotó 2(1)

Hozzávalók (29 cm-s piteformához):

10 dkg vaj

20 dkg liszt

csipet só

1 kk sütőpor

2 ek tejföl

 

A töltelékhez:

25 dkg mascarpone

kb. 40 dkg joghurt

porcukor ízlés szerint

fél citrom reszelt héja

1 cs Zselatin fix

 

Az erdei gyümölcsös “lekvárhoz”:

1 cs. erdei gyümölcs (75 dkg, de lehet kevesebb)

cukor – kb 8 dkg, kinek-kinek ízlése szerint

1 ek almapektin a sűrítéshez – ha nincs, használjunk zselatint, hogy ne folyjon a gyümölcs leve, mert túl híg lesz tőle a töltelék

 

Díszítésnek:

3 dkg szeletelt mandula száraz serpenyőben megpirítva

fotó 4(1)

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.

2. Egy mély tálba szórjuk a lisztet, a sót, a sütőport, összekeverjük;rádobjuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsoljuk a liszttel, amíg nagyjából egynemű anyagot nem kapunk. Akkor hozzáadjuk a tejfölt – annyit, hogy jól gyúrható, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapjunk. ha mégis ragacsos lesz, egy kis lisztet tegyünk még hozzá.

Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük a piteformába, villával szurkáljuk meg, és süssük kb. 15 percig, aranybarnára.

3. Amíg a tészta sül, egy lábasban forraljuk fel a gyümölcskeveréket a cukorral, adjuk hozzá a pektint (vagy a zselatint), zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk kihűlni.

4. A tésztát is hagyjuk kihűlni, ha már kész. Aztán gépi habverővel keverjük el a mascarponét a joghurttal és a porcukorral, adjuk hozzá  a Zselatin fixet,majd a legvégén keverjük bele a gyümölcs negyedét, de ne oszlassuk el benne teljesen, hanem csak elnagyolva, hogy maradjanak fehér részek is a krémben.

5. Öntsük a krémet a tésztába, a tetején szép egyenletesen igazgassuk el a gyümölcsöt. Díszítsük pirított szeletelt mandulával.

 

fotó 1(1)

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bné Ibolya says:

    Kedves Mónika, ez a süti megint remek lett (lehet), a következő hétvégére keresek sütit, megpróbálom elkészíteni – annyira guszta, hogy szinte bele lehetne harapni. Úgy találtam meg a blogodra, már pár éve, hogy az egyik rokonod ajánlotta nekem, aki szintén Veszprémben él – a Hné Babi – hogy nézzem meg, mert remek receptjeid vannak… hát nem csalódtam, és azóta is többször emlegetlek neki (ők hozzák az ebédünket az irodába). Továbbra is várjuk a klassz recepteket és az érdekes történeteidet!

  2. Kedves Ibolya, nagyon köszönöm a visszajelzést, én a magam részéről igyekezni fogok:)
    Az meg külön öröm számomra, hogy az unokatestvérem reklámoz engem, nem is tudtam:))

  3. Mariann Patóné Dobi says:

    Kedves Monika!
    En is megsutom ezt a fimonsagot! Regota szeretnem kiprobalni az almapektint, sehol sem kapok. Tudnal javasolni egy beszerzesi lehetoseget? Koszi Mariann

  4. Lili26 says:

    Kedves Mónika,
    már kétszer volt szerencsém ezt a csodát elkészíteni 🙂
    Almapektint vásároltam, de sajnos nem igazán sikerül szépen a gyümölcshöz adagolnom.
    Mindig darabos lesz, pontosabban foltokban úszkál a szószban a pektin.
    Hogyan kellene hozzáadnom, hogy ez ne fordulhasson elő? Vagy ez normális? (előtte még soha nem használtam pektint)
    Előre is köszönöm a segítséget!!!!

  5. Szia! Próbáld meg úgy, hogy a pektint elkevered cukorral.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!