Meglehetősen egyszerű, nyarat idéző sütemény ez, amely fagyasztott erdei gyümölcs-keverékből kiválóan elkészíthető. Nem igényel sok időt, nagy rákészülést, és csak a tésztáját kell sütni.
Hozzávalók (29 cm-s piteformához):
10 dkg vaj
20 dkg liszt
csipet só
1 kk sütőpor
2 ek tejföl
A töltelékhez:
25 dkg mascarpone
kb. 40 dkg joghurt
porcukor ízlés szerint
fél citrom reszelt héja
1 cs Zselatin fix
Az erdei gyümölcsös “lekvárhoz”:
1 cs. erdei gyümölcs (75 dkg, de lehet kevesebb)
cukor – kb 8 dkg, kinek-kinek ízlése szerint
1 ek almapektin a sűrítéshez – ha nincs, használjunk zselatint, hogy ne folyjon a gyümölcs leve, mert túl híg lesz tőle a töltelék
Díszítésnek:
3 dkg szeletelt mandula száraz serpenyőben megpirítva
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.
2. Egy mély tálba szórjuk a lisztet, a sót, a sütőport, összekeverjük;rádobjuk a hideg vajat, és a két tenyerünk között addig morzsoljuk a liszttel, amíg nagyjából egynemű anyagot nem kapunk. Akkor hozzáadjuk a tejfölt – annyit, hogy jól gyúrható, rugalmas, nem ragacsos tésztát kapjunk. ha mégis ragacsos lesz, egy kis lisztet tegyünk még hozzá.
Nyújtsuk ki a tésztát, tegyük a piteformába, villával szurkáljuk meg, és süssük kb. 15 percig, aranybarnára.
3. Amíg a tészta sül, egy lábasban forraljuk fel a gyümölcskeveréket a cukorral, adjuk hozzá a pektint (vagy a zselatint), zárjuk el alatta a lángot, és hagyjuk kihűlni.
4. A tésztát is hagyjuk kihűlni, ha már kész. Aztán gépi habverővel keverjük el a mascarponét a joghurttal és a porcukorral, adjuk hozzá a Zselatin fixet,majd a legvégén keverjük bele a gyümölcs negyedét, de ne oszlassuk el benne teljesen, hanem csak elnagyolva, hogy maradjanak fehér részek is a krémben.
5. Öntsük a krémet a tésztába, a tetején szép egyenletesen igazgassuk el a gyümölcsöt. Díszítsük pirított szeletelt mandulával.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kedves Mónika, ez a süti megint remek lett (lehet), a következő hétvégére keresek sütit, megpróbálom elkészíteni – annyira guszta, hogy szinte bele lehetne harapni. Úgy találtam meg a blogodra, már pár éve, hogy az egyik rokonod ajánlotta nekem, aki szintén Veszprémben él – a Hné Babi – hogy nézzem meg, mert remek receptjeid vannak… hát nem csalódtam, és azóta is többször emlegetlek neki (ők hozzák az ebédünket az irodába). Továbbra is várjuk a klassz recepteket és az érdekes történeteidet!
Kedves Ibolya, nagyon köszönöm a visszajelzést, én a magam részéről igyekezni fogok:)
Az meg külön öröm számomra, hogy az unokatestvérem reklámoz engem, nem is tudtam:))
Kedves Monika!
En is megsutom ezt a fimonsagot! Regota szeretnem kiprobalni az almapektint, sehol sem kapok. Tudnal javasolni egy beszerzesi lehetoseget? Koszi Mariann
Kedves Mariann, bioboltolban kapható!
Kedves Mónika,
már kétszer volt szerencsém ezt a csodát elkészíteni 🙂
Almapektint vásároltam, de sajnos nem igazán sikerül szépen a gyümölcshöz adagolnom.
Mindig darabos lesz, pontosabban foltokban úszkál a szószban a pektin.
Hogyan kellene hozzáadnom, hogy ez ne fordulhasson elő? Vagy ez normális? (előtte még soha nem használtam pektint)
Előre is köszönöm a segítséget!!!!
Szia! Próbáld meg úgy, hogy a pektint elkevered cukorral.