Almából fantasztikus pitét lehet ugyan sütni, de azt javaslom, tegyetek egy próbát ezzel a tortával – elképzelhető, hogy egy időre maga mögé utasítja a nagy klasszikust. Épp ma kérték tőlem a receptet, és ekkor jöttem rá, hogy én ezt itt a blogon még nem is tettem közzé. Most pótolom.
Hozzávalók a tésztához:
8 dkg cukor
1 tojás
5 dkg puha vaj
16 dkg liszt
1 kk sütőpor
A töltelékhez:
8 közepes alma
4 dl muskotály, vagy valamilyen édes fehérbor
3-4 ek cukor
4 dkg keményítő
fél vaníliarúd kikapart magjai, vagy 1 kk vanília kivonat
1 kk fahéj
A tetejére:
4 dl tejszín
5 dkg porcukor
2 cs. habfixáló
fahéjjal összekevert porcukor a szóráshoz
1. A tésztához gépi habverővel kihabosítjuk a tojást és a cukrot, majd belekeverjük a puha vajat, illetve a lisztet és a sütőport. Kézzel összegyúrjuk, gombócot formálunk belőle, és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Addig megpucoljuk, és 1×1 centis kockákra vágjuk az almát. 3 dl fehérborral és 3 ek cukorral, illetve a vaníliával és a fehéjjal főzni kezdjük, amikor már forr, és puhul az alma, de nem túl puha – mert nehogy szétfőzzük ám! – gyorsan összekeverjük a keményítőt és a maradék evőkanálnyi cukrot a maradék 1 dl borral, és ezzel besűrítjük az almát. Kész, zárjuk el a hőt.
3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokosra. Vegyünk elő egy 28-29 centis kapcsos tortaformát (borítsuk sütőpapírral), illetve a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki utóbbit úgy, hogy a tortaformának ne csak az alját fedje, hanem legyen körben kb. 4 centi magas pereme is. Öntsük az almatölteléket a tésztába, és süssük 35-40 percig, amíg a tészta szép piros nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval, majd rendezzük el a torta tetején, és végül szórjuk meg a fahéjas cukorral.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Puszi neked!
Kedves Móni! Ez a torta valami varázslat, annyira, hogy ezzel a recepttel neveztem be egy almás sütiversenyre és sikerült elhoznom a “Nagy Különdíjat”…köszönet a receptért és sok sikert a munkádhoz.
Örülök, és köszönöm:)
Ma délután sütöttem meg, és igaz, hogy tejszínhabot nem tettem a tetejére, de talán jobb is, mert már a fele elfogyott. Nagyon jó recept, köszönöm. 🙂