Málnás csokimousse torta

Ha már csokimousse van benne, rossz nem lehet. De a málnás réteggel együtt egészen kiváló ez a torta, amelynek a díszítésén még dolgozom; kicsit olyan lett ez az összegöngyölt csokiforgács, mint valami űrhajó leváló darabja, de az én sütijeimet nem is a művészi kivitelezésért szeretik. Azt garantálom, hogy az íze hibátlan.

Hozzávalók az alaphoz:

2 tojás

2 ek cukor

2 csapott ek liszt

1 csapott ek kakaópor

A málnás réteghez:

15 dkg málna

cukor (kb. 5 dkg)

1 ek zselatin

A ganache-hoz:

1 dl tejszín

10 dkg étcsoki

A mousse-hoz:

15 dkg étcsoki

2 tojás

1 ek kakaópor

3 ek cukor

2 dl tejszín

A díszítéshez:

5 dkg étcsoki

1. Elkészítjük a piskótát: a tojásokat a cukorral gépi habverővel pár perc alatt nagyon kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a többi alkotóelemet. Sütőpapírral borított 26 centis tortaformában megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

2. Amíg sül a piskóta, egy lábasban forraljuk fel a málnát a cukorral, majd egy kis pohárkában keverjük el a zselatint egy kevés vízzel, és öntsük a málnához. Vegyítsük el benne, és ezt is hagyjuk hűlni.

A kihűlt piskótára öntsük rá a langyos málnát, és tegyük hűtőbe, hogy zselésedjen.

3. Készítsük el a ganache-t: öntsük egy kis műanyag vagy üvegtálba a tejszínt, tördeljük bele a csokit, és tegyük 1-1,5 percre a mikróba; annyi időre, hogy a tejszín forró legyen. Hagyjuk elolvadni benne a csokit, habverővel keverjük sima, egynemű, sötétbarna masszává, és öntsük a málnazselére. Simítsuk el.

4. Jöhet a mousse, vagy csokihab, ha így szimpatikusabb. ITT teljesen részletesen leírtam a készítését, fotókkal illusztrálva.

Olvasszuk meg a csokit – gőz fölött, vagy mikróban, mindegy.

Keverjük habosra a tojássárgákat 2 ek cukorral; amikor ez megvan, adjuk hozzá a kakaóport, ezzel is keverjük el. Egy másik edényben a 3. kanál cukorral verjük fel a tojásfehérjéket, egy harmadikban pedig a tejszínt.

Az olvasztott csokit keverjük a tojássárgás-kakaóporos keverékbe, majd forgassuk bele a tejszínhabot és a tojásfehérjehabot. Igyekezzünk a lehető legkevésbé összetörni, hogy a habos állag minél inkább megmaradjon.

Ezt a csokihabot oszlassuk el a ganache rétegen, és tegyük hűtőbe pár órára

5. A díszítéshez olvasszuk meg a csokit, és vékonyan kenjük el egy elég nagy sütőpapír-darabon. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Miután ez megtörtént, ezt a vékony csokilapot kis szív, vagy más szaggatókkal kiszaggathatjuk, sajtszeletelővel forgácsolhatjuk, és az így kapott díszeket elhelyezzük a torta tetején.

Málnaszezonban persze friss málnaszemekkel tehetjük igazán szemet gyönyörködtetővé.

Címkék: , , , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »