Ha már csokimousse van benne, rossz nem lehet. De a málnás réteggel együtt egészen kiváló ez a torta, amelynek a díszítésén még dolgozom; kicsit olyan lett ez az összegöngyölt csokiforgács, mint valami űrhajó leváló darabja, de az én sütijeimet nem is a művészi kivitelezésért szeretik. Azt garantálom, hogy az íze hibátlan.
Hozzávalók az alaphoz:
2 tojás
2 ek cukor
2 csapott ek liszt
1 csapott ek kakaópor
A málnás réteghez:
15 dkg málna
cukor (kb. 5 dkg)
1 ek zselatin
A ganache-hoz:
1 dl tejszín
10 dkg étcsoki
A mousse-hoz:
15 dkg étcsoki
2 tojás
1 ek kakaópor
3 ek cukor
2 dl tejszín
A díszítéshez:
5 dkg étcsoki
1. Elkészítjük a piskótát: a tojásokat a cukorral gépi habverővel pár perc alatt nagyon kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a többi alkotóelemet. Sütőpapírral borított 26 centis tortaformában megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
2. Amíg sül a piskóta, egy lábasban forraljuk fel a málnát a cukorral, majd egy kis pohárkában keverjük el a zselatint egy kevés vízzel, és öntsük a málnához. Vegyítsük el benne, és ezt is hagyjuk hűlni.
A kihűlt piskótára öntsük rá a langyos málnát, és tegyük hűtőbe, hogy zselésedjen.
3. Készítsük el a ganache-t: öntsük egy kis műanyag vagy üvegtálba a tejszínt, tördeljük bele a csokit, és tegyük 1-1,5 percre a mikróba; annyi időre, hogy a tejszín forró legyen. Hagyjuk elolvadni benne a csokit, habverővel keverjük sima, egynemű, sötétbarna masszává, és öntsük a málnazselére. Simítsuk el.
4. Jöhet a mousse, vagy csokihab, ha így szimpatikusabb. ITT teljesen részletesen leírtam a készítését, fotókkal illusztrálva.
Olvasszuk meg a csokit – gőz fölött, vagy mikróban, mindegy.
Keverjük habosra a tojássárgákat 2 ek cukorral; amikor ez megvan, adjuk hozzá a kakaóport, ezzel is keverjük el. Egy másik edényben a 3. kanál cukorral verjük fel a tojásfehérjéket, egy harmadikban pedig a tejszínt.
Az olvasztott csokit keverjük a tojássárgás-kakaóporos keverékbe, majd forgassuk bele a tejszínhabot és a tojásfehérjehabot. Igyekezzünk a lehető legkevésbé összetörni, hogy a habos állag minél inkább megmaradjon.
Ezt a csokihabot oszlassuk el a ganache rétegen, és tegyük hűtőbe pár órára
5. A díszítéshez olvasszuk meg a csokit, és vékonyan kenjük el egy elég nagy sütőpapír-darabon. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Miután ez megtörtént, ezt a vékony csokilapot kis szív, vagy más szaggatókkal kiszaggathatjuk, sajtszeletelővel forgácsolhatjuk, és az így kapott díszeket elhelyezzük a torta tetején.
Málnaszezonban persze friss málnaszemekkel tehetjük igazán szemet gyönyörködtetővé.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)