Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de ez tényleg AZ. Az igazi somlói galuska – tortaként. Sokat kísérleteztem vele, hol a krémen kellett “állítani”, hol a piskóta mennyiségén, na meg a rumén, hogy kellően szaftos, kellően rumos legyen – de megvan. 12 szép nagy szelet lesz, minimum.
Nem egyszerű. Somlói galuskát készíteni eleve nem gyors mutatvány, de ha még tortaként is akarjuk tálalni, plusz idővel kell számolnunk. A neten vannak ugyan somlói torták, de mind túl “jólfésült”; a somlói akkor jó, ha minden mindennel keveredik, az pedig a lap-krém-lap-krém-lap-öntet kivitelezéssel nem történik meg.
Először is szögezzük le: a somlói galuska nem a hulala-hab alá rejtett, maradék tortalapokból összedobott, vaníliapudinggal és csokimázzal leöntött desszert. Nem. Tiszteljük meg ezt a nagyszerű édességet azzal, hogy nem csúfoljuk meg lustaságból, ne adj’ Isten igénytelenségből ál-hozzávalókkal, az instant világ gyorsan oldódó E-számaival. Vegyük a fáradságot, adjuk meg a neki járó időt, energiát és pénzt. Aztán, tegyünk a villánkra egy falatnyit, és emlékezzünk meg Gollerits Károlyról, a Gundel étterem egykori legendás főpincéréről, akinek fejéből kipattant az ötlet az ötvenes években. A következő falatnál jusson eszünkbe az ötlet megvalósítója, Szőcs József Béla cukrászmester, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításon szakmai díjat is nyert a somlóival, s akitől az elnevezés is származik: a fóti Somlyó a névadó, a mester ugyanis e domb lábánál, Kisalagon élt, ahol később saját cukrászdát nyitott.
A desszert sarokpontja a háromféle piskótalap: sima, diós, kakaós.
Aztán, főzünk egy sárgakrémet vaníliával, amitől máris vaníliakrémmé avanzsál; a lényeg, hogy nem zacskós pudingporral dolgozunk.
Következő elem a puncsszirup, a végén a csokiöntet. Ennyi dióhéjban (tényleg, dió is kell!), és akkor most jön a recept.
1. A sárgakrém elkészítése
Hozzávalók:
6 tojás sárgája
15 dkg cukor
3 púpozott ek étkezési keményítő
1 l tej
1 vaníliarúd kikapart magjai
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket eltesszük a hűtőbe valami máshoz, most nem használjuk fel. A sárgákat egy lábasba gyűjtjük, összekeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáöntjük a tejet, a vanília magjait is belekaparjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Ne forraljuk, nehogy a tojássárgája kicsapódjon. Ha ez mégis megtörténik (de ne történjen meg), botmixerrel javíthatunk a dolgon.
2. A puncsszirup
Hozzávalók:
3 narancs leve és héja (de csak akkor,ha kezeletlen héjút kaptunk)
1 dl rum
10 dkg cukor
Ezt főzzük össze; ha szeretnénk, hogy az alkohol jórésze elillanjon, akkor minimum 5 percig forraljuk.
3. A csokiöntet
8 dkg porcukor
1 dl rum
8 dkg vaj
4 dkg kakaópor
Először forraljuk össze a rumot a porcukorral – ugyanaz vonatkozik a kevésbé alkoholos állapot elérésére, forralni kell.
A forró folyadékba tegyük a vajat, végül a kakaóport, és gépi habverővel keverjük csomómentesre.
4. A piskóták
Ezt hagyjuk a végére, mert amint megsülnek, már állíthatjuk is össze a tésztát.
Tehát sima, diós, kakaós.
I. sima
4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
A sütőt melegítsük elő 200 fokosra.
Én sosem választom szét a tojásokat, a cukorral együtt minimum 4-5 percig verem magas fokozaton, ugyanolyan lesz a végeredmény, mintha külön felvertem volna a habot. Tehát, 4-5 perc a tojásnak és a cukornak, utána kanalanként belekeverjük a lisztet, ezt már alacsony fokozaton vegyítjük el benne.
Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, elsimítjuk, 10 perc alatt megsütjük (aranybarnára).
II.
A kakaós lapot ugyanígy készítjük, 4 tojás, 4 ek cukor, 3 ek liszt és 1 ek kakaópor.
III.
A diós: 4 tojás, 4 ek cukor, 4 ek darált dió, 2 ek liszt.
5. Egyebek
Van még itt olyan, hogy 3 dkg dió száraz serpenyőben megpirítva, durvára törve (pl, mozsárban), illetve 5 dkg mazsola előzőleg rumba áztatva.
Na, akkor most.
Fektessük alulra a diós lapot (nem mintha olyan nagy jelentősége lenne), locsoljuk meg a puncsszirup harmadával, szórjuk meg a mazsola harmadával, kenjük rá a krém negyedét.Mehet rá a következő, kakaós lap. Szirup következő harmada, kis mazsola, krém második negyede.
És jöhet az utolsó, sima lap, amit meglocsolunk a szirup maradékával. Az így összeállított süteményt kb, 3 centis csíkokra vágjuk, majd a csíkokat is eldaraboljuk cirka 5-6 centi hosszú szeletekre.
Innentől mutatom.
Fogunk egy piteformát, ami azért praktikus, mert a perem nem engedi majd kifolyni a csokimázat. Elkezdjük belerakosgatni a darabolt süteményt – én így szoktam, amint azt a képen látjátok.
Amikor kiraktuk a forma alját, rákenjük erre a sorra a maradék krém felét.
Körbevesszük a sütit tortagyűrűvel; újra tészta jön, de merőlegesen az alsó sorra, és kicsit szét is tolhatjuk a lapokat.
Következik a krém maradéka.
Végül a csokiöntet is a helyére kerül, majd az egészet megszórjuk a pirított diódarabokkal. Tegyük hűtőbe.
Aki idáig elolvasta, nagyon elszánt. Respect.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kedves Móni, Apukám szülinapjára szeretném megsütni ezt a tortát. egyetértek Veled, ez AZ! Csak annyi kérdésem van, hogy a sárgakrém szalmonella-biztos-e, ha nem főzzük? lesznek gyerekek is,ugyanis, és annyit nem érne meg, hogy vmi baj legyen. Ugye érted? 🙂
Kedves Andrea!
Egy barátom csirketelepen dolgozik, és nagyon szigorúan ellenőrzik az állományt, mivel ha valahol felüti a fejét a szalmonella, akár egy egyedben, az egész állományt ki kell vágni – ha 10000 baromfi van ott, akkor annyit. Tehát folyamatosan ellenőrzik az állományokat, mert nagyon nagyot bukhatnak. Úgyhogy én a tojás felől nem aggódom – de ha bizonytalan vagy, vegyél szalmonella ellen kezelt tojást.
Kedves Móni!
Ha 1-2 nappal hamarabb sütöm meg a piskótákat, szerinted nagyon kiszáradnak? Vagy a puncsszirup “megoldja” a kiszáradást? Előre is köszi a segítséget!
Szia Dóri, szerintem igen, a puncsszirup megoldja:)
Megcsináltam (még jópár hete), és nagyon finom lett. Köszönöm a receptet! 🙂
Örülök:)
Szia Móni! Nagyon hálás vagyok a receptért, tökéletesen sikerült a süti! Csodás szülinapi torta volt anyukámnak. 🙂
Köszönöm a visszajelzést, mindig örülök az ilyen híreknek:)
A hétvégén én is elkészítettem a tortát. Annyit kellett változtatnom a receptben, hogy a kisebb méretű tortaformámhoz csak 3 tojásos piskótákat sütöttem. Elképesztően finom torta lett, minden percét megérte, amit a készítésére fordítottam. Köszönöm a receptet!
Kedves Moni, nagyon tetszik ez a recept 🙂 megmondanad, h mekkora tortaformaba fer bele a kesz torta? 22cm-s eleg hozza? Koszonom, Niki
Kedves Niki, ez a recept 28 centis formához készült, a 22-eshez jóval kevesebb tészta és krém kell.
Ez a legeslegkedvenc maimonis sutim!! Sohasem tudok neki ellenallni:) ugyhogy megvan a kovetkezo kihivasom hogy enmagam sussem meg.koszonom a receptet!!!