Mandulás paleo kenyér

Először is hadd mondjam el, hogy ha megírtam volna a szakdolgozatomat határidőre, és nem mindenféle más dologgal foglalkoztam volna, akkor éppen ma államvizsgáznék. Örülök, hogy nem ma kell, mert végigtanulhattam volna az egész decembert, ami biztosan nem ment volna, így aztán ma tiszta idegesen állhatnék a bizottság elé, nem úgy, mint majd júniusban, felkészülten, és jóval bölcsebben. Mindazonáltal itt is szeretném kifejezni, hogy drukkolok értetek kedves csoporttársak, akik ma teljesítitek a diploma végső feltételét (amennyiben a két középfokú szakmai nyelvvizsga már megvan, persze).

Hajrá, hajrá!

Nos, akkor térjünk rá a kenyérre. Ha valaki olvasgat a táplálkozási kutatások témakörében, időről időre beleütközik a gluténnel kapcsolatos ijesztő eredményekbe. Azt mondhatjuk, hogy ha a dohányzást üldözzük, mert tüdőrákot okoz, nagyjából hasonló mértékben kellene támadni a gluténtartalmú ételeket is, azaz kerülnünk kellene mindent, amiben búza, árpa, rozs vagy zab van. Ha még nem hallottatok róla, keressetek rá a neten, most már nemcsak az átlagfogyasztó által szélsőségeseknek nevezett táplálkozási formákat űzőktől lehet hallani a glutén kártékonyságáról, hanem egyre több orvos, szakember is kiáll a tények mellett.

Tehát, folytatva a Ne együnk szemetet! című írásom gondolatmenetét, ha elkötelezettek vagyunk amellett, hogy önnön kezünk által nem akarjuk mérgezni saját, illetve családtagjaink szervezetét, előbb-utóbb megérkezünk abba a stációba, hogy akkor most hogyan is iktathatnánk ki a glutént…? Először is, a glutént nem tartalmazó gabonák alkalmazásával, ezek: a köles, a rizs, a kukorica, a hajdina, a quinoa és az amaránt. Ezeken kívül használhatunk különböző magliszteket, amelyek általában úgy készülnek, hogy a magból (mák, mandula, szezámmag, lenmag, tökmag, stb.)kipréselik az olajat, majd a fennmaradó részt, amit korábban a disznókkal etettek fel, mert a kutyának sem kellett, és 20 forint volt kilója, lisztté őrölik, és 2000-4000 Ft/kilós áron megvehetjük. A harmadik: nem az értékes olajától megfosztott maglisztet vesszük, hanem magát az olajos magot, és azt daráljuk le. Tehát a diót, a mandulát, a mákot, például.

Vásárolhatunk kifejezetten gluténmentes termékeket is, sajnos, horror áruk van, egy kiló gluténmentes liszt ezer forintnál is többe kerül, egyszerűen irreális, nem is tudom, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező magyar család, ahol mondjuk a gyerek lisztérzékeny, miből finanszírozza a táplálkozását.

További rossz hír, hogy valamilyen fondorlatos módon glutén kerül szinte az összes felvágottba, rengeteg tejtermékbe, tehát olyan élelmiszerekbe, amelyekbe nem is való.

Gluténmentesek  a zöldségek, gyümölcsök, halak, friss húsok, a natúr tejtermékek (de résen kell lenni) és a tojás.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy aminek csak hosszútávon jelentkezik negatív hatása, az arra vonatkozó figyelmeztetést nem is vesszük komolyan; a dohányzás tekintetében már elég széles tömegek túljutottak ezen, mert bizonyíthatóan sokan meghaltak miatta. Biztosan kell még húsz év, hogy a glutén (és a cukor, meg tej, de ezekről most inkább nem…) kikerüljön a többség, vagy legalábbis egy meghatározó százalék étrendjéből, de persze, amíg a jövedelmek és a gluténmentes élelmiszerek árai ilyen arányban állnak egymással, addig csak egy szűk réteg engedheti meg magának (vagy betegség miatt rákényszerül, hogy megvegye).

Nos, az én családom is nehezen mozdítható ki a megszokásokból. Ezért aztán keresem a megszokott ízre legalább valamelyest emlékeztető egészségesebb verziót, és nincs könnyű dolgom. Eddig a legjobb eredményt ezzel a paleósok körében régóta ismert recepttel értem el, az elkészítése egyszerű, és ár/érték arányban egész jó.

IMG_7309

Hozzávalók:

20 dkg darált mandula

fél kk szódabikarbóna

3 tojás

1 tk almaecet

fél kk só

A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd egy másikban lazán felverjük a tojásokat (csak annyira, mintha rántottát készítenénk); összekeverjük a másik tál tartalmával, illetve az ecettel. Kis püspökkenyér formába (az enyém szilikonos, ha nem ilyenetek van, tegyetek bele sütőpapírt) tesszük a masszát, és 210 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.

Lapos lesz, de garantáltan gluténmentes…

Címkék: , , , , ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »