Először is hadd mondjam el, hogy ha megírtam volna a szakdolgozatomat határidőre, és nem mindenféle más dologgal foglalkoztam volna, akkor éppen ma államvizsgáznék. Örülök, hogy nem ma kell, mert végigtanulhattam volna az egész decembert, ami biztosan nem ment volna, így aztán ma tiszta idegesen állhatnék a bizottság elé, nem úgy, mint majd júniusban, felkészülten, és jóval bölcsebben. Mindazonáltal itt is szeretném kifejezni, hogy drukkolok értetek kedves csoporttársak, akik ma teljesítitek a diploma végső feltételét (amennyiben a két középfokú szakmai nyelvvizsga már megvan, persze).
Hajrá, hajrá!
Nos, akkor térjünk rá a kenyérre. Ha valaki olvasgat a táplálkozási kutatások témakörében, időről időre beleütközik a gluténnel kapcsolatos ijesztő eredményekbe. Azt mondhatjuk, hogy ha a dohányzást üldözzük, mert tüdőrákot okoz, nagyjából hasonló mértékben kellene támadni a gluténtartalmú ételeket is, azaz kerülnünk kellene mindent, amiben búza, árpa, rozs vagy zab van. Ha még nem hallottatok róla, keressetek rá a neten, most már nemcsak az átlagfogyasztó által szélsőségeseknek nevezett táplálkozási formákat űzőktől lehet hallani a glutén kártékonyságáról, hanem egyre több orvos, szakember is kiáll a tények mellett.
Tehát, folytatva a Ne együnk szemetet! című írásom gondolatmenetét, ha elkötelezettek vagyunk amellett, hogy önnön kezünk által nem akarjuk mérgezni saját, illetve családtagjaink szervezetét, előbb-utóbb megérkezünk abba a stációba, hogy akkor most hogyan is iktathatnánk ki a glutént…? Először is, a glutént nem tartalmazó gabonák alkalmazásával, ezek: a köles, a rizs, a kukorica, a hajdina, a quinoa és az amaránt. Ezeken kívül használhatunk különböző magliszteket, amelyek általában úgy készülnek, hogy a magból (mák, mandula, szezámmag, lenmag, tökmag, stb.)kipréselik az olajat, majd a fennmaradó részt, amit korábban a disznókkal etettek fel, mert a kutyának sem kellett, és 20 forint volt kilója, lisztté őrölik, és 2000-4000 Ft/kilós áron megvehetjük. A harmadik: nem az értékes olajától megfosztott maglisztet vesszük, hanem magát az olajos magot, és azt daráljuk le. Tehát a diót, a mandulát, a mákot, például.
Vásárolhatunk kifejezetten gluténmentes termékeket is, sajnos, horror áruk van, egy kiló gluténmentes liszt ezer forintnál is többe kerül, egyszerűen irreális, nem is tudom, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező magyar család, ahol mondjuk a gyerek lisztérzékeny, miből finanszírozza a táplálkozását.
További rossz hír, hogy valamilyen fondorlatos módon glutén kerül szinte az összes felvágottba, rengeteg tejtermékbe, tehát olyan élelmiszerekbe, amelyekbe nem is való.
Gluténmentesek a zöldségek, gyümölcsök, halak, friss húsok, a natúr tejtermékek (de résen kell lenni) és a tojás.
Hajlamosak vagyunk arra, hogy aminek csak hosszútávon jelentkezik negatív hatása, az arra vonatkozó figyelmeztetést nem is vesszük komolyan; a dohányzás tekintetében már elég széles tömegek túljutottak ezen, mert bizonyíthatóan sokan meghaltak miatta. Biztosan kell még húsz év, hogy a glutén (és a cukor, meg tej, de ezekről most inkább nem…) kikerüljön a többség, vagy legalábbis egy meghatározó százalék étrendjéből, de persze, amíg a jövedelmek és a gluténmentes élelmiszerek árai ilyen arányban állnak egymással, addig csak egy szűk réteg engedheti meg magának (vagy betegség miatt rákényszerül, hogy megvegye).
Nos, az én családom is nehezen mozdítható ki a megszokásokból. Ezért aztán keresem a megszokott ízre legalább valamelyest emlékeztető egészségesebb verziót, és nincs könnyű dolgom. Eddig a legjobb eredményt ezzel a paleósok körében régóta ismert recepttel értem el, az elkészítése egyszerű, és ár/érték arányban egész jó.
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
fél kk szódabikarbóna
3 tojás
1 tk almaecet
fél kk só
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban, majd egy másikban lazán felverjük a tojásokat (csak annyira, mintha rántottát készítenénk); összekeverjük a másik tál tartalmával, illetve az ecettel. Kis püspökkenyér formába (az enyém szilikonos, ha nem ilyenetek van, tegyetek bele sütőpapírt) tesszük a masszát, és 210 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Lapos lesz, de garantáltan gluténmentes…
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Pont tegnap néztem egy amerikai műsort az ATV-n, és ott is a gluténről volt szó. Az árak elrettentőek itt Magyarhonban, és beszélni sem lehet még arról, hogy pl az autisztikus tünetek enyhítését, terápiák hatékonyságát javítják ilyen diéták. Hát kipróbálom ezt a magőrlést, de jó lenne, ha elérhető árakon lenne mindez, mert fogy a jó pékáru a reggeli asztalon.
Kedves Mónika!
Kérlek segíts eligazodni, mert eléggé zavar van a fejünkben ezzel a glutén-nem glutén dologgal kapcsolatban.Én is olvastam már cikket ,amely annak káros hatásait fejtegeti. DE a Bibliában egyértelműen jó dologként szerepel a búza, az árpa…stb..(ld .5. Mózes 8:7-8, vagy az Újszövetségben is olvashatjuk több helyen, hogy kenyeret ettek, de azt nem, hogy gluténmentes lett volna,csak esetleg kovásztalan.:-) )Annak idején nem volt benne glutén????Vagy a mi szervezetünk változott, hogy most már káros????Én sehol nem olvasom, hogy a régiek gluténmentesen étkeztek volna.Válaszodat köszönjük!(kipróbáltam a zabpelyhes fasírtodat és sikere volt.:-), köszönöm.)
Szia,
igen, ez érdekes kérdés – és ahogy utánaolvastam, a búza összetétele, így a gluténtartalma, illetve a glutén minősége sokat változott a különböző manipulációk eredményeként, amelyek célja a minél magasabb terméshozam elérése volt. Itt egy érdekes cikk egy régi gabonafajtáról:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Alakor
Itt pedig egy nagyon alapos ebben a témában:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm
Köszönöm.Hát ha igaz,amit a cikk ír, akkor szomorú vagyok és most azon töröm a fejem, hogy tudnék a pénztárcánkhoz mérten, ha nem is kiiktatni teljesen a glutént, de legalább lecsökkenteni, mert ahogy írtad is nem olcsó mulatság.Ráadásul az eddig egészségesnek hitt méregdrága teljes kiőrlésű cuccokról is kiderül, hogy nem azok?Mert hogy ilyen cikket is olvastam, hogy hiába eszel teljes kiőrlésűt, mivel ott a glutén, ugyanúgy nem egészséges.További jó blogolást Neked:-)
Próbálkozz a lenmagliszttel, az árban még egész jó, és ízre is tűrhető… Sajnos, így van, ahogy mondod – attól, hogy teljes kiőrlésű, még nem jobb, sőt, akár rosszabb is lehet, ha nem megfelelően kezelték (tárolták) a gabonát vagy a lisztet.
Egyelőre én is csak befelezem a finomlisztet kukorica, újabban rizsliszttel. Hosszútávon ősmagokat vetnék, és házimalommal őrölnék. Elképesztő, hogy haszonlesés mibe taszítja az emberiséget….és a tudatlanság, no meg sok más…uh
Szia,
kipróbáltam és első kóstolásra (még melegen) nagyon tetszik. Nincs zavaró mellékíz. A lenmagos kenyér (ami nekünk egyáltalán nem jött be), a gesztenye+szezámlisztes barna kenyér (ejjelnappalpaleo blogrol) ami a felnottek koreben igencsak nyero ez a mandulas kenyér talán a gyerekek tetszését is elnyeri és megkönnyíti a paleora való nevelést.. legalább itthonra. ..Remélem 🙂
KÖSZIII