A kedvenc bulikaja: miniburger

Túl a karácsonyon, Szilveszter előtt az évbúcsúztató bulikra ajánlok néhány klassz fogást. Az alábbi egy régi, bevált recept, mindenki odavan érte: a tálon sorakozó rengeteg miniburger klassz látvány, falatnyi finomság. Na jó, három falat.

A gyerekek sokat tudnak segíteni az apró bucik, vagy a töltelék formázásában, az összeállításban, nyugodtan osszuk meg a feladatokat. Itt a képen a húspogácsa lazacból készült, ugyanis előtte nem sokkal kaptam egy ötkilós lazacot, már azt sem tudtam, mibe használjam fel – ez az utolsó negyven dekás maradékból lett. Nem mondom, hogy ti is lazacból csináljátok, nyugodtan használjatok bármilyen darált húst, marhát, disznót, pulykát.

Hozzávalók a minibucikhoz (kb. 50 darabhoz):

2 dl tej

2 dkg élesztő

2 tk cukor

60 dkg liszt

2 ek olívaolaj

1 dl kefir vagy tejföl

1 tk só

a tetejére:

1 tojás

különböző apró magok (szezám-, fekete hagymamag, mák)

A lazacpogácsához:

40 dkg lazacfilé (a bőre nélkül)

1 tojás

4-5 k zsemlemorzsa



bors

1 ek aprított perezselyem

1 tk curry

2 tk mustár

Az összeállításhoz:

salátalevél

lila hagyma

paradicsom

ketchup

majonéz

Első lépés a tészta összeállítása. Akinek van dagasztó- vagy kenyérsütőgépe, öntse az üstbe a meglangyosított tejet, keverje el benne a cukrot, morzsolja bele az élesztőt, és hagyja állni kb. öt percig, amíg az élesztő feljön a tej tetejére. Ekkor adja hozzá a tészta többi hozzávalóját, és indítsa el a gépet. Hagyja járni 15 percig – ruganyos, nem ragacsos tésztát kell kapnia, ha nem ilyen, kevés lisztet kell még adni hozzá. Kapcsolja le a gépet, és pihentesse a tésztát addig, amíg duplájára nem kel.

Akinek nincs gépe, tegye egy tálba a lisztet, a közepén alakítson ki mélyedést, ebbe öntse a langyos tejet, oldja fel benne a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Ha felfutott, tegye bele a többi hozzávalót, és gyúrja a tésztát addig, amíg egynemű, ruganyos anyagú nem lesz. Ha kész, szórja meg liszttel a tészta tejét, és takarja le egy konyharuhával. Kb. fél óra alatt a duplájára kel.

Ha megkelt a tészta, borítsuk a gyúrólapra, és gyúrjuk át. Hagyjuk pihenni újabb 15 percig, majd nyújtsuk ki ujjnyi vékonyra.

Egy kis pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk apró , kb. 4 centi átmérőjű köröket a tésztából. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral borított tepsire, nem túl szorosan. Tegyük be a sütőbe úgy, hogy állítsuk  a hőmérsékletét 50 fokosra (ez a gázsütő 1-es fokozata).

15 perc elteltével kenjük le a minibucik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal.

Toljuk vissza a tepsit a sütőbe, csavarjuk fel a hőt 210 fokosra, és 13 perc alatt süssük pirosra a bucikat. Mehet a tepsibe a maradék.

Közben a lazacpogácsák hozzávalóit tegyük aprítógépbe, és egy-két perc alatt kevertessük jól össze.

Vizes kézzel formáljunk a kis zsemlékkel azonos méretű pogácsákat, forgassuk zsemlemorzsába, és kevés olívaolajon süssük meg.

Jöhet az összeállítás: kettévágjuk a kicsi zsemléket, alulra kerül a salátalevél, a hagyma, egy kis ketchup, rá a lazacpogácsa, a majonéz é a paradicsom.

Valahogy így.

Rájuk tesszük a tetejüket, és átszúrjuk fogpiszkálóval, hogy úgy is maradjanak.

Minden darab 3 falat.

Jó étvágyat!

Címkék: ,

 

______________________________________

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.

Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)

Tovább a blogra »