Túl a karácsonyon, Szilveszter előtt az évbúcsúztató bulikra ajánlok néhány klassz fogást. Az alábbi egy régi, bevált recept, mindenki odavan érte: a tálon sorakozó rengeteg miniburger klassz látvány, falatnyi finomság. Na jó, három falat.
A gyerekek sokat tudnak segíteni az apró bucik, vagy a töltelék formázásában, az összeállításban, nyugodtan osszuk meg a feladatokat. Itt a képen a húspogácsa lazacból készült, ugyanis előtte nem sokkal kaptam egy ötkilós lazacot, már azt sem tudtam, mibe használjam fel – ez az utolsó negyven dekás maradékból lett. Nem mondom, hogy ti is lazacból csináljátok, nyugodtan használjatok bármilyen darált húst, marhát, disznót, pulykát.
Hozzávalók a minibucikhoz (kb. 50 darabhoz):
2 dl tej
2 dkg élesztő
2 tk cukor
60 dkg liszt
2 ek olívaolaj
1 dl kefir vagy tejföl
1 tk só
a tetejére:
1 tojás
különböző apró magok (szezám-, fekete hagymamag, mák)
A lazacpogácsához:
40 dkg lazacfilé (a bőre nélkül)
1 tojás
4-5 k zsemlemorzsa
só
bors
1 ek aprított perezselyem
1 tk curry
2 tk mustár
Az összeállításhoz:
salátalevél
lila hagyma
paradicsom
ketchup
majonéz
Első lépés a tészta összeállítása. Akinek van dagasztó- vagy kenyérsütőgépe, öntse az üstbe a meglangyosított tejet, keverje el benne a cukrot, morzsolja bele az élesztőt, és hagyja állni kb. öt percig, amíg az élesztő feljön a tej tetejére. Ekkor adja hozzá a tészta többi hozzávalóját, és indítsa el a gépet. Hagyja járni 15 percig – ruganyos, nem ragacsos tésztát kell kapnia, ha nem ilyen, kevés lisztet kell még adni hozzá. Kapcsolja le a gépet, és pihentesse a tésztát addig, amíg duplájára nem kel.
Akinek nincs gépe, tegye egy tálba a lisztet, a közepén alakítson ki mélyedést, ebbe öntse a langyos tejet, oldja fel benne a cukrot, és morzsolja bele az élesztőt. Ha felfutott, tegye bele a többi hozzávalót, és gyúrja a tésztát addig, amíg egynemű, ruganyos anyagú nem lesz. Ha kész, szórja meg liszttel a tészta tejét, és takarja le egy konyharuhával. Kb. fél óra alatt a duplájára kel.
Ha megkelt a tészta, borítsuk a gyúrólapra, és gyúrjuk át. Hagyjuk pihenni újabb 15 percig, majd nyújtsuk ki ujjnyi vékonyra.
Egy kis pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk apró , kb. 4 centi átmérőjű köröket a tésztából. Tegyük a pogácsákat sütőpapírral borított tepsire, nem túl szorosan. Tegyük be a sütőbe úgy, hogy állítsuk a hőmérsékletét 50 fokosra (ez a gázsütő 1-es fokozata).
15 perc elteltével kenjük le a minibucik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal.
Toljuk vissza a tepsit a sütőbe, csavarjuk fel a hőt 210 fokosra, és 13 perc alatt süssük pirosra a bucikat. Mehet a tepsibe a maradék.
Közben a lazacpogácsák hozzávalóit tegyük aprítógépbe, és egy-két perc alatt kevertessük jól össze.
Vizes kézzel formáljunk a kis zsemlékkel azonos méretű pogácsákat, forgassuk zsemlemorzsába, és kevés olívaolajon süssük meg.
Jöhet az összeállítás: kettévágjuk a kicsi zsemléket, alulra kerül a salátalevél, a hagyma, egy kis ketchup, rá a lazacpogácsa, a majonéz é a paradicsom.
Valahogy így.
Rájuk tesszük a tetejüket, és átszúrjuk fogpiszkálóval, hogy úgy is maradjanak.
Minden darab 3 falat.
Jó étvágyat!
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: