Gondoltátok volna, hogy a szaloncukor magyar jellegzetesség? A hazai cukrászok a XIX. század első harmadában kezdtek foglalkozni a sztaniolpapírba burkolt édesség gyártásával, amely akkor még kizárólag fondantcukorból készült – aki még emlékszik rá, ilyen volt a régi konzum szaloncukor.
A magyar karácsonyfák elmaradhatatlan díszítőelemét házilag is elkészíthetjük, ennek több előnye is van; egyrészt, tudjuk, hogy pontosan mit rejt a csomagolás, másrészt kedvünk szerint alakíthatjuk az ízeket, harmadrészt pedig a gyerekekkel közösen kézműveskehetünk, az eredmény garantáltan mindenki örömét szolgálja majd.
Ajándékba is adható, kis fém dobozban, kollégáknak, ismerősöknek, akiknek tényleg csak úgy jelképesen szeretnénk kedveskedni, szerintem tökéletes. Nagyobb ajándék mellé kísérőként is jó, kuriózum.
Aszalt gyümölcsös szaloncukor
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
50 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (lehet sárgabarack, szilva, papaya, ananász, mangó, vörösáfonya, mazsola)
A bevonathoz:
20 dkg fehér csoki
2 ek étolaj
Az aszalt gyümölcsöket késes robotgépben apróra vágatjuk (nem kell pépesíteni, jobban néz ki a masszánk, ha kis darabokban maradnak a gyümölcsök), vagy késsel nagyon kicsire vágjuk, a csokit gőz fölött (vagy mikróban) felolvasztjuk, belekeverjük az olajat. A masszából szaloncukor méretű, alakú darabokat formázunk, beleforgatjuk a csokiba, és rácsra tesszük dermedni. Dermedés után csomagolhatjuk: a kiválasztott papírból kb. 10×14 centis téglalapokat vágunk, ezekbe tekerjük a cukrokat. Célszerű olyan csomagolót választani, amely nem zsírosodik át.
Marcipános-sárgabarackos szaloncukor
Hozzávalók:
25 dkg marcipán massza
25 dkg aszalt sárgabarack
A bevonathoz:
20 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj
A sárgabarackot felaprítjuk (géppel vagy késsel), és összegyúrjuk. Formázzuk, megmártjuk a felolvasztott, olajjal összekevert csokiban, és rácson hagyjuk dermedni.
Rumos-gesztenyés szaloncukor
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
3 ek darált háztartási keksz
3 ek sárgabarack lekvár
rum (vagy víz)
A bevonathoz:
10 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
A hozzávalókat összekeverjük, annyi rummal (vagy vízzel) egészítjük ki, amennyitől jól gyúrható massza lesz. Formázzuk, bevonjuk, dermesztjük.
______________________________________
Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a jobb oldali sáv tetején található "Blogkövetés" ablakban.
Ó, és gyere a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni... Csatlakozhatsz hozzám az Instagramon is.
Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm:-)
Igen, méghozzá a Wikus cukrászda készített először szaloncukrot fondantból. 🙂
Köszönöm a recepteket, kipróbálom – igyekszem méltó lenni fent nevezett üknagyapámhoz. 🙂
Wow! A leszármazott személyesen! Örülök:))
Hát nem kellett se rum, se víz a gesztenyéshez. Elég lágy lett, de csomagolni nem is kellett.;-) Ha darált keksszel elkevernénk a főzött tejkaramellakrémed, nem lenne jó szaloncukornak?